30
Пон, Ное
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Удари срещу контрабандистите на цигари нанесоха последната седмица митничарите на ГКПП Капитан Андреево при няколко случая.

При първия случай e образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор при Митница Свиленград срещу 33-годишен турски гражданин. Той влязъл у нас с лек автомобил, в който с него пътували съпругата му и двегодишното им дете. Колата им е отклонена за щателна проверка, при която под седалките, във фабрични кухини и в личния багаж са открити общо 740 кутии цигари без бандерол от различни марки.

Шофьорът обяснил, че ги носи за приятели като подаръци, обаче не могъл да даде смислен отговор пред митническите власти защо „подаръците" са старателно укрити, и то в тайници на колата.

„Подаръци" е обяснението и на заловена с три найлонови торби, натъпкани с 1 640 кутии цигари без акцизен бандерол, 32-годишна дама, пътуваща в автобус, от Турция за България.

При третия разкрит случай митническите служители са конфискували 9.5 кг нарязан тютюн за пушене. Количеството е достатъчно за свиване на близо 9 500 къса цигари.

22-годишен нашенец пък се опитал да прекара през границата контрабандни цигари, маскирани като кафе. Акцизната стока е открита в „БMB" с българска регистрация, управлявано от 22 годишен мъж. При митническата проверка проверка се установило, че в багажното отделение на колата има кашон за пакетирано кафе „3 в 1”, но на мястото на пакетчетата ободряваща напитка били грижливо подредени кутии цигари без акцизен бандерол. Скрити папироси, както и опакован нарязан тютюн за пушене митническите служители са открили и в двата предни калника на автомобила. Общото количество на откритите тютюневи изделия в автомобила е 17 000 къса безакцизни цигари и 12 кг нарязан тютюн за пушене.

Две досъдебни производства са образувани от разследващи митнически инспектори по други два случая. При единия инспекторите откриват в личния багаж на румънски гражданин 500 кутии цигари без акцизен бандерол. Два часа по късно са задържани 420 кутии контрабандни папироси в личния багаж на българин.

СМ