23
Вт, Апр
11 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Районна прокуратура – Свиленград е поискала от Митница – Свиленград да бъде извършена проверка на изпълнението на служебните задължения на митническия служител Ангел Пачеманов във връзка със заповед за задействане на транзитна операция. Става въпрос за  нашумелия случай със спедиторската фирма на харманлиеца Никола Вълев /Кольо Сиренето/, чийто офис и склад в свиленградския квартал Гарата бяха рушнати при полицейска акция в началото на м. март.  От офиса униформените са иззели документи и компютри.

При операцията на ГКПП Капитан Андреево бе спрян тир от Германия, натоварен с двигатели „Мерцедес“. Осведомени твърдят, че шофьор на тира представил освен оригиналните немски, и български фактури. Разследването продължава вече три седмици, от полицията и прокуратурата съобщиха, че обемът на работата е доста голям. Проверяват Пачеманов, тъй като той е бил тогава на смяна и е обработвал тира.

„Има такова искане от прокуратурата, проверката продължава - потвърди пред „Старият мост“ началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов. - Пачеманов е разпитван като свидетел, оказал е пълно съдействие на органите на властта.

Според запознати, тъй като Пачеманов е държавен служител, проверката по закон трябвало да бъде назначена със заповед на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, след като му бъде изпратена преписка по случая. Тя трябвало да се извърши от определена от него комисия и да завърши с доклад. В зависимост от констатациите в този доклад  Танов взема решение да бъде наказан или не служителят.

СМ