20
Сря, Ян
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Дипломите за висше образование на някои мистериозно изчезнали

В най-скоро време въвеждат електронен регистър за митническите служители. Всички митничари без изключение ще бъдат вписани в него.

Регистърът ще съдържа пълни данни за митничаря – образование, квалификация, кариера, награди, наказания и пр. Освен това, ще има подробни сведения и за семейството му – съпруг/съпруга, деца, като ще бъдат публикувани и ЕГН-тата им. Длъжностните лица, които ще имат достъп до тази база данни, ще могат само с едно кликване да получат пълна информация за житието-битието на служителя. Отделно има друг регистър – за имуществото на митническите служители, но той представлява класифицирана информация и ще се ползва само при нужда, довериха отлично информирани източници.

Когата станало известно, че се готви електронен регистър, дипломите за висше образование на 5 – 6 инспектори от свиленградската митница мистериозно изчезнали. Липсват и копията, които трябва да се съхраняват в тукашното управление. Според запознати, най-вероятно редови митничари са се уплашили, че по номера на дипломата ще се разкрие, че е фалшива и са предприели действия да се доберат до документите в досиетата си и са ги унищожили.

Междувпрочем, за заемането на длъжността инспектор в митницата не се изисква висше образование. При атестация обаче дипломата от ВУЗ носи 15 точки и дава предимство.

Както „Старият мост“ писа, 80 на сто от служителите в свиленградската митница имат висше образование. Това стана ясно, след като през септември 2009 г. започна събирането на документи за ценз и квалификации на митничарите във връзка с предстоящите 15-процентни съкращения във ведомството.

СМ