Митница
Инструменти
Шрифт

Началникът на митническа смяна Петър Сюлеменчев разпитван само като свидетел, засега

Повдигнати са обвинения срещу двама митничари и двама гранични полицаи от Свиленград. Служителите са уличени в участие в корупционни схеми на ГКПП спрямо транзитно преминаващи лица, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Освен към четиримата свиленградчани, обвинения са предявени и към двама митничари и трима капепенци от граничния пункт Лесово.

Като обвиняеми са разпитани митничарите Павел Павлов /от наркоотдела/ и Михаил Дяков. Както „Старият мост“ подробно писа, те бяха привикани на 1 октомври в София заедно с началника на смяна Петър Сюлеменчев. Сюлеменчев обаче давал показания само като свидетел, поне засега. На разпит в столицата бяха и граничните полицаи Ангел Колев и Николай Петров.

Според запознати, още двама работещи в митницата, сред които служителка в отдел „Пътни такси и разрешителни, имали призовки да се явят в следствието. За последвалите действия спрямо тях обаче все още няма никаква официална информация.

Предстои повдигане на обвинение срещу още двама митничари, съобщи министър Цветанов.

Митническите служители и капепенците били следени на работните им места дни наред, включително и със специални разузнавателни средства, при реализацията на специализираната полицейска операция „Граница“ през лятото. Още в началото на акцията  бе наложена мярка за неотклонение на  граничния полицай Михаил Бакалов и митничарите Светлин Проданов, Димитър Христов Димитров и Атанас Димитров. Срещу тях има постановления за привличане като обвиняеми по чл. 301 и 302 от НК за подкуп.

СМ