29
Сря, Май
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Привикаха в Софийска следствена служба  трима митничари и двама капепенци.  Следили ги през лятото дни наред, включително и със СРС-та

Петима гранични служители бяха привикани днес, 1 октомври, в Софийската следствена служба. Митничарите Петър Сюлеменчев – началник смяна, Павел Павлов /Чък Норис/ от наркоотдела и Михаил Дяков, както и капепенците Ангел Колев и Николай Петров, трябваше да се явят в столицата, за да им бъдат връчени призовки за разпит в качеството им на обвиняеми.  Те са разследвани за корупция и злоупотреба със служебното положение. Според запознати, обвинение щяло да бъде повдигнато и срещу още двама двама митничари, чиито имена не бяха оповестени до редакционното приключване на вестника.

Митническите служители и капепенците били следени на работните им места дни наред, включително и със специални разузнавателни средства. Това е станало през лятото, при подготовката на операция „Граница“. Както „Старият мост“ писа, при зрелищната спецакция на 30 юни бяха арестувани  граничният полицай Михаил Бакалов  и тримата митничари Светлин Проданов, Димитър Христов Димитров и Атанас Димитров. Срещу тях има постановления за привличане като обвиняеми по чл. 301 и 302 от НК за подкуп. Според запознати, при подготовката на „Граница“ е събран много доказателствен материал за корупционни практики на ГКПП Капитан Андреево. Митничарите и полицаите били записвани със СРС-та, носени от антимафиоти, декизирани като пътници, шофьори, стюарди. Сега данните се обработвали и излизало наяве кой какво прави на платното. Петимата – Сюлеменчев, Павлов, Дяков, Колев и Петров, били само една партида. Скоро и други щели да ги последват, защото бил събран доста уличаващ материал. Според слуховете, носещи се в столицата, се касаело за около 25 – 28 души.

„След като им бъдат връчени обвиненията, тримата ще бъдат  отстранени от работа“, заяви  пред „Старият мост“ началникът на митницата Стефан Марашев  ден преди подчинените му да се явят в следствието. Ако срещу митнически служител бъде образувано досъдебно производство, той е длъжен в 7-дневен срок да уведоми за това директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, съгласно негова заповед.

Марашев съобщи още, че други двама митничари - Янко Арабаджиев и Тихомир Костов, от 1 октомври са преместени от Капитан Андреево на гарата. Както „Старият мост“ писа в предишния си брой, те са обработили автобус, пътуващ по линията Истанбул – Хасково, в който при последваща щателна проверка на Икономическа полиция са открити 1 240 кутии контрабандни цигари. По случая са изискани обяснения от Арабаджиев и Костов, Марашев е изпратил докладна записка до директора на Агенция „Митници“.

Междувпрочем, контрабандата на цигари през граничния пункт с Турция е в небивал разцвет. Трафикантите излизали през ГКПП Лесово и, странно защо, влизали през Капитан Андреево. Говори се, че мизата на Лесово била по-висока, нашите гранични служители били по-скромни. Заради подема на алъш-вериша във фрий шоповете на Капъкуле вдигнали лимита от 6 стека и сега на паспорт давали по 90 кутии цигари. Че с контрабандни цигари може да се снабди всеки, се вижда и от анкетата на „Старият мост“ в сайта www.stmost.info. На въпроса „Лесно ли се намират цигари без бандерол“ 65,5 % от участниците са отговорили категорично: „Да, продават ги навсякъде“. 31 на сто от читателите смятат, че нелегални папироси могат да се купят само на определени места, а един-единствен участник твърди, че отникъде не могат да се купят.

СМ