27
Вт, Фев
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Готвят нови съкращения, затова се застраховат, смятат служители

Служители от свиленградската митница са попълнили декларации дали попадат или не под защитата на чл. 333 от Кодекса на труда. Около 180 – 200 митничари, работещи на трудови договори, трябвало да заявят  дали страдат от исхемична болест на сърцето; активна форма на туберкулоза; онкологично заболяване; професионално заболяване; психично заболяване; захарна болест.

Бременните жени пък трябвало да обявят състоянието си. Според Наредба № 5 от 1987 г.  тези категории работници са защитени от закона от уволнение. Те могат да бъдат съкратени само с изричното съгласие на Инспекцията по труда.

Самото събиране на предварителна информация навежда на мисълта, че ще има нови съкращения в митницата, смятат служители от ведомството. Около 40 души са заявили, че имат заболявания от посочения списък, попълнили са съответните графи в декларацията и са представили епикризи. При това положение обаче те не трябва да дават нощни смени и да работят при неблагоприятни условия на платното. От друга гледна точка пък не могат да скрият болестите си, защото няма да могат да разчитат на закрила от закона при евентуално уволнение.

Както „Старият мост“ писа, при последните съкращения в свиленградската митница в края на м. г.  Инспекцията по труда не даде разрешение да бъдат съкратени  16 души. Заради спазването на щатното разписание на тяхно място други 16 трябва да бъдат уволнени.

СМ