17
Пон, Юни
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов инспектира ГКПП Капитан Андреево през седмицата

Контрабандата на цигари през ГКПП Капитан Андреево е скочила рязко от началото на септември. Според запознати, оборотите на безмитните магазини от папироси на Капъкуле са нараснали над три пъти. С проблема е запознат лично директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, който бе на работно посещение на ГКПП Капитан Андреево. Генералът дошъл тук за рутинна среща с колегите си от турска страна, но не пожелал визитата да бъде огласена пред медиите. Според неофициални източници ставало въпрос за голяма контрабанда на цигари в контейнери и по този повод той разговарял с ръководители на комшийски служби.

Танов инспектирал и т. нар. проверка на една линия, която се осъществява от Гранична полиция и митницата вече половин година. Именно тази линия се явявала конфликтната точка при инспекцията на преминаващите автомобили. На влизане в България там се струпват всички коли и не може да се осъществява ефективен контрол, оплакват се митничари. След като се извърши паспортният контрол първо от граничните полицаи, превозните средства излизат едно след друго извън навеса и се изпускат, не могат да се селектират за щателна проверка, обясниха митнически служители. Така контрабандистите се промушвали. Ако пък се спре кола за щателна проверка, тя трябва да бъде закарана в гаража, който е доста отдалечен. От платното се отделя и един митничар, а служителите не достигали. Освен това, капепенците се мотаели, работели много бавно - така се получвали задръствания и контролът се затруднявал, твърдят подчинени на Ваньо Танов. Гранични полицаи пък смятат, че вината е у митничарите - при пек или дъжд те се криели под навеса и си вършели работата през пръсти.

Лошата инфраструктура на граничния пункт също е пречка за осъществяването на ефективен митнически контрол, подчертават специалисти. От 1974 г. ГКПП  Капитан Андреево не е променян и разширен ни на йота. Бил е 186 дка тогава, точно толкова е и сега, докато на  Капъкуле бе извършено мащабно строителство на нов и модерен граничен пункт.

От друга страна, осведомени казват и че след атрактивните спецакции на границата, при които бяха задържани двама служители, нещата са се уталожили, митничарите се успокоили и отпуснали и действали по старому. Заповедта за задължителна щателна митническа проверка на всеки преминаващ автобус пък вече е отменена. Според нея, ако във вече проверен бус бъдат открити нелегални стоки, митничарят, който го е проверил, „гърми“. Както „Старият мост“ писа, по този начин срещу няколко служители бяха образувани дисциплинарни производства, има и отстранени.

Стефка КОЛЕВА