15
Съб, Юни
31 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

В акцията с участието на служители от три държави е неутрализиран канал за трафик на прекурсори от Европа към Турция

Рекордно количество оцетен анхидрид – 13 тона, бе задържано на ГКПП Капитан Андреево от антимафиоти от ГДБОП в рамките на международна операция. С участието на служители от три държави бе неутрализиран канал за трафик на прекурсори от Европа към Турция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Камион ДАФ с хърватска регистрация е бил спрян на граничния пункт за щателна митническа проверка. Прекурсорът е открит в 13 бидона по един тон, подредени във вътрешността на товарното отделение, зад официално превозваната стока, предназначена, според наличната документация, за фирма в Централна Турция.
В операцията по наблюдението на престъпната организация са участвали полицейските служби на Румъния, Сърбия и България. Международната операция е координирана от Европол.
На територията на страната ни с оперативни действия са участвали служители на ГДБОП, Агенция „Митници”, полицаи от ОДМВР-Русе и Хасково под наблюдението на Върховна касационна прокуратура.

Оцетният анхидрид е прекурсор, който се използва в незаконното производство на хероин. От задържаното количество могат да бъдат произведени около 5 тона от високорисковия наркотик. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че това е най-голямата пратка с оцетен анхидрид, задържана на територията на страната.
По случая е образувано досъдебно произвдство по чл. 242, вр. с чл. 354А от НК. Двамата хърватски граждани са задържани.

СМ