15
Съб, Юни
30 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Бюджетът на Агенцията орязан с 6 млн. лв. Четирима от уволнените възстановени от съда, очакват се още. За 10 души Инспекцията по труда не даде разрешение да бъдат съкратени

Задават се нови съкращения в свиленградската митница през септември. Очаква се поне 5 – 6 служители да отидат на трудовата борса, тъй като с 6 млн. лева е орязан бюджетът на ведомството и тукашното управление ще разполага с 300 000 по-малко. Почти стопроцентово ще се стигне до рязане на „живо месо“.  В митницата има незаети щатове, които могат да бъдат съкратени.

В такъв случай обаче нямало да има свободни бройки за върнатите от съда съкратени по-рано митничари, както и за онези, за които Инспекцията по труда /ИТ/ не е дала разрешение за уволнение поради хронично заболяване.

Общо 76 души бяха съкратени от митницата в края на 2009 г. Почти всички подадоха жалби в съда. Спечелили съдебните дела и възстановени на работа има вече четирима – Теньо Атанасов, Тодор Трингов, Димитър Христов и ДимитърГеоргиев, очакват се и още. За десетина други служители, нарочени за съкращение, пък областните трудови инспектори са се произнесли, че болестите им не позволяват да бъдат уволнени. От митницата обаче възнамеряват да поискат ИТ да ревизира своите решения. Ръководството било изненадано, че за някои митничари е дадено разрешение, а за други, страдащи от същите болести – не. Ако нещата не се променят, най-вероятно ще се наложи да се уволняват други, класирани на последните места в списъка, изготвен при голямата чистка в края на 2009 г. от нарочна комисия.

В същото време наскоро бе проведен конкурс за назначаването на 5 кантарджии. Междувпрочем, избраните петима още не са назначени и това нямало да стане по-рано от 30 август. Определеният за резерва пък Костадин Стефанов сигнализира за липсата на прозрачност в крайния етап на конкурса /неговото отворено писмо публикуваме отделно/. Той посочва, че не са ясни критериите, по които са подбрани победителите в битката за петте работни места на границата. След интервюто комисията, назначена от Ваньо Танов, се бави цяла седмица, докато оповести резултатите. Според източник от митницата, това време било необходимо, за да се „проучат“ кандидатите. Сега обаче се оказало, че една от одобрените кандидатки била в майчинство, с малко дете под 1-годишна възраст, и според Кодекса на труда не може да работи нощна смяна, освен ако не подпише специална декларация. Основният трудов закон сочи, че нощният труд за бременни и майки с деца до 3-годишна възраст е забранен.

Другото, което може да разтърси митницата, е че назрява скандал в отдел „Пътни такси и разрешителен режим“ поради недостига на хора. На ГКПП Лесово например заради липсата на достатъчно кадри от няколко месеца служителите на кантара били принудени да работят извънредно и не можели да използват 2-дневна почивка след нощна и дневна смяна.  Това  представлявало нарушение на Кодекса на труда. Работещите се оплакали на синдикатите, но ответ засега нямало. Очаква се обаче Инспекцията по труда да се намеси и тогава ще има жестоки санкции и наказания. На кантара на ГКПП Капитан Андреево хората също не достигат и се задъхват от работа, прекратени са отпуски.

Стефка КОЛЕВА