21
Пет, Юни
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Приключи и третият етап на конкурса, очакват се назначенията

Едва 44 от кандидатствалите за длъжността „младши специалист – контрольор“ в Митница – Свиленград успяха да издържат тестовете за интелигентност и за лоялност на провелия се конкурс.

Според запознати, бройката на допуснатите до третия етап – интервю, трябвало да бъде значително по-малка, ако се било спазило правилото да бъдат допуснати само издържалите с над 70 процента верни отговори. С такъв резултат били само трима от кандидатите и за да не бъде обвинена в манипулации комисията решила да пусне всички, получили поне 32 точки от 64 възможни, т. е. 50 на сто.

Двама от явилите се са постигнали най-висок резултат – 47 точки. Това са Мариян Колев от Свиленград и Мирослав Борисов от с. Левка. Само с точка по-малко е Йорданка Атанасова от София. Свиленградчанинът Костадин Стефанов пък е постигнал на психотеста резултат нула, което на практика означава, че няма никаква склонност към лъжа, сподели началникът на митницата Стефан Марашев. 4 от кандидатите са отпаднали от конкурса заради лоши резултати в този тест.

С всички 44, преминали успешно тестовете, комисия от София с участието на специалисти  „Човешки ресурси“ и психолог проведе интервюта, за да добие представа за личностните им качества и мотивация. Кой да бъде назначен обаче ще реши лично шефът на Агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов. Това ще стане след като той се завърне от отпуск и разгледа предложенията на комисията. Избраните да заемат свободните щатове ще получат писмено известие, най-вероятно до края на следващата седмица.. След това те ще преминат през близо едногодишни обучителни курсове преди реално да излязат на платното.

Както „Старият мост“ писа, за петте свободни щата в митницата в първия етап на конкурса - подбор по документи, се включиха 240 кандидати, от които до тестове бяха допуснати 217. Небивалият наплив стана причина изпитът да бъде отложен и преместен в Хасково поради липса на достатъчно голяма зала в Свиленград. Документи подадоха хора с различни професии от цялата страна – от Свиленград, Любимец, Харманли, Минерални бани, София, Пловдив, Бургас и т. н. Представянето им на теста за интелигентност обаче може да се оцени като доста слабо, след като едва трима са дали 70 на сто верни отговори.

Стефка КОЛЕВА