26
Пон, Фев
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Стекоха се мераклии от цяла България. Заради големия брой кандидати отложиха конкурса, местят го в Хасково

217 души са прескочили първия етап от обявения конкурс за длъжността „Младши митнически специалист“ в свиленградската митница. Общо 240 кандидати са подали молби за участие, от тях 23 са отпаднали по документи. 

Небивалият наплив стана причина насрочените  за сряда тестове да бъдат отложени за 9 август. От митницата първоначално били договорили да се използват четири стаи в СОУ „Д-р Петър Берон“, помещенията обаче се оказали крайно недостатъчно да поемат мераклиите за работа на кантара.

Освен това трявало да се осигурят и поне 20 квестори и допълнителни варианти на теста.  Заради липсата на достатъчно големи аудитории изпитът за интелигентност и лоялност ще се проведе в аулата на УНСС в Хасково. Кандидатите са разделени на 2 групи по азбучен ред. Първата партида ще попълва тестовете от 11 ч., а втората – от 13.

Сериозно затруднение сред служителите във ведомството предизвикало и разглеждането в изключително кратък срок на 240-те комплекта документи. Молби, придружени от ксерокопия на дипломи за образование и чужд език, мотивационни писма и автобиографии, са подали хора от цялата страна – от Свиленград, Любимец, Харманли, Минерални бани, София, Пловдив, Бургас и т. н. Сред мераклиите имало икономисти, юристи, инженери, филолози и прочее.

До следващия етап - интервю, ще бъдат допуснати кандидатите, които са достигнали висока успеваемост на теста за интелигентност, а на психологическия тест - ниско ниво на скала за лъжа и липса на  склонност към контрапродуктивни поведения. След интервюто вече ще бъде направен избор кой да заеме лелеяната длъжност. Според запознати, именно тогава ще започне „пожарът“. Сред кандидатите имало немалко протежета на влиятелни личности от министерства и агенции; „гербери“ от областта и т. н., а щели да бъдат назначени едва 5 контрольори. Затова сблъсъкът щял да бъде изключително силен, макар че стартовата заплата на младши митнически специалист е едва 400 лв.

Конкурсът предизвика разнопосочни и интересни коментари у местните хора. Едни казват, че кантарът вече не е това, което беше. Сега контролът е много затегнат, теглилките са регулирани от инженери и вече са включени в БИМИС, затова не можело да се докарват пари като едно време. Други обаче са на мнение, че където е текло, пак ще тече. Трети пък предвиждат, че щом Турция влезе в Европейския съюз, границата пада и кантарджиите ще станат вкупом непотребни. Ако пък България влезе в Шенген, то кантарът на ГКПП „Капитан Петко войвода“ ще бъде демонтиран.

Стефка КОЛЕВА