12
Пет, Апр
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Данните ще се пренасят между службите от граничния контрол по електронна мрежа, а не на материален носител

След като през март беше отменено използването по ГКПП-тата на „единен фиш" за пътниците с леки автомобили и автобуси, за което „Старият мост“ пръв писа, отпадат флашките и за товарните автомобили.

Системата "единен фиш" по граничните контролно-пропускателни пунктове се заменя от Единна автоматизирана информационна система /ЕАИС/, която ще се поддържа от Министерството на финансите чрез Агенция "Митници", реши правителството.
Концепцията за т. нар. "единен електронен фиш" и свързания с него технологичен ред е разработена през 2004 г.  Тогава лично министър Николай Василев, по чиято идея бе въведена, дойде на ГКПП Капитан Андреево да я открие. Според сегашния кабинет обаче практиката показва, че задължителното преминаване на всички хора и превозни средства по този ред не намалява, а увеличава почти двойно времето за граничен контрол.
С въвеждането на ЕАИС данните ще се пренасят не на флашка, каквато е практиката в момента, а по изградена електронна мрежа между различните служби от задължителния граничен контрол. Няма да има необходимост и от физическото преминаване на водача на превозното средство през всички гишета на тези служби, освен ако законодателството не предвижда извършване на такъв специализиран контрол.
Промяната в обработката на входящо и изходящо движение на коли, според правителството, облекчава и опростява преминаването през ГКПП, повишава ефективността на граничния контрол и гарантира контрола за потвърждаване на плащанията на държавни такси.
Заедно със заплащането на държавни такси и глоби по банков път, се предвижда и възможност за плащане по безкасов път. На пунктовете ще бъдат поставени терминални устройства. Посредством плащането с банкови карти се очаква да премахне възможността за грешки при броене на пари и измами с фалшиви банкноти.

Въвеждането на системата ще започне от ГКПП Калотина, Капитан Андреево и Лесово, където движението е най-натоварено.

СМ