Митница
Инструменти
Шрифт

Братовчед на Марашев преместен на Лесово заради конфликт на интереси. Няма мераклии за зам.-началник

По над 1 000 лева месечна заплата вземат служителите от свиленградската митница. Това съобщи началникът на тукашното управление Стефан Марашев. След последното увеличение през март т. г., средното трудово възнаграждение във ведомството възлиза на 850 лева. За държавните служители то е 1010 лв, а за работещите по трудови правоотношения – 730 лв. В Свиленград и Любимец няма друго предприятие, в което трудът на служителите и работниците да е толкова високо оценен. Освен заплатите, митничарите получават и два вида премии.

Всички служители вземат като допълнително материално стимулиране и по една брутна заплата на тримесечие. Отделно пък по Наредба № 5 заслужилите – хванали нарушители на митническите, валутния и акцизния закони, изпълняващите отговорни задачи и т. н., допълнително се премират според приноса. Те могат да вземат до три брутни заплати на тримесечие за това, че са си гледали добре работата. Така един митничар на държавна служба, който съвестно си изпълнява задълженията, може да си докара по 1 500 – 2 000 лева месечно. „Служителите вече могат да получават много добри приходи, и то законно, без да рекетират пътниците, каза Марашев и се закани да омаха всеки митничар, дръзнал да си поиска дори и 1 евро рушвет.

Впрочем, никой от свиленградската митница не се е кандидатирал за негов заместник в обявения от шефа на Агенция „Митници“ конкурентен подбор. Както „Старият мост“ писа, постът бе освободен от Ваня Цветкова, след като 6-месечният й договор изтече на 17 април. Цветковя няма да се явява на конкурса поради деликатната ситуация, в която изпада, ако го спечели. Като зам.-началник тя би влязла в конфликт на интереси с етърва си Петя Цветкова, която също е служител в свиленградската митница. Това обаче е недопустимо по закон и едната от двете трябваше или да напусне, или да се премести.

Преместване избра друг свиленградски митничар - братовчедът на самия Стефан Марашев  Григор Калбурджиев. След като правният отдел на Агенция „Митници“ се е произнесъл, че е налице конфликт на интереси, щом Марашев е шеф на братовчед си, Калбурджиев е подал молба да преместване. Прошението е удовлетворено и от 19 юли т. г. той вече се труди на ГКПП Лесово, който е към бургаската митница.

Подробности за тези и други събития от дейността на Митница Свиленград четете в пространно интервю на началника й Стефан Марашев на 4 страница.

Стефка КОЛЕВА