Митница
Инструменти
Шрифт

Скандал заради нелоялна конкуренция при продажбата на винетки се заформя на ГКПП Капитан Андреево. От нелоялна конкуренция се оплака в редакцията на „Старият мост“ представителят на „ГЕТ“ ЕООД за Свиленград. Конкурентна фирма, която също като „ГЕТ“ продавала винетки до  ГКПП Капитан Андреево, карала през просото и пласирала стикерите на самото платно, без да издава касови бележки.

Освен това, вместо 10 лева, колкото струва по регламент седмичната лепенка за лек автомобил, вземали на шофьорите по 10 евро. Очаква се, когато тръгне големият алай в края на лятото към Западна Европа, проблемът да стане още по-сериозен. Впрочем, екшън с винетките имаше и миналата година, за което „Старият мост“ писа.

„Техни хора са застанали непосредствено на Трета бариера под един чадър, отклоняват превозните средства и си продават винетките директно на платното, без да издават фискален бон и без квитанция. Фирмата има и офис , но продажбите стават направо на шосето – разказа отговорникът на „ГЕТ“ ЕООД. - Идват при нас шофьори и се оплакват, че им вземали по 10 евро за винетка вместо по 10 лв. Ние имаме офис вътре в пункта - имаме лиценз, разрешено ни е да осъществяваме дейност, правени са ни многобройни проверки и не възразяваме срещу тях, но ни извадиха оттам. От Гранична полиция казаха, че сме пречели на движението, а там пред самите полицаи, човек от фирмата, облечен в светлоотразителна жилетка, размахва ръце и отбива ненабралите още скорост коли. Проблемът ще стане още по-голям, когато гастрбайтерите започнат да се връщат от Турция в Западна Европа. По-рано ние продавахме по стотина стикера на ден, а сега – по 3 – 4. Не сме против конкуренцията, но нека тя да е лоялна. Още няколко фирми продават винетки на границата - „Деспред“, „Братя Василеви“, включително и митницата. Искаме да сме равнопоставени и коректни, все пак представата за България започва оттук.“

Внезапна проверка на фирмите, продаващи винетки на Капитан Андреево, направи звено от хасковската полиция в четвъртък, 22 юли. Пусна се слух, че офисът на привилегированата фирма е запечатан, а слънчобранът бе затворен. След като обаче служителите на МВР си заминаха, чадърът бе отново опънат и продажбата на винетки продължи. Според запознати, въпросната фирма явно се ползва от покровителство, щом си позволява да нарушава реда.

СМ