30
Чет, Май
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

15 стека папироси бяха спипани при друг случай

Баща и син с двойно гражданство бяха задържани на ГКПП Капитан Петко войвода заради опит да пренесат акцизни стоки без бандерол. В управляваните от тях два леки автомобила са открити 14 кг тютюн и 60 кутии цигари без бандерол. Част от тях са намерени в „Рено Клио“, шофирано от 46-годишен мъж, а друга част – в „Сеат Кордоба“ с водач 21-годишния му син.

В двете коли е имало още 7 пътника. Тютюнът и цигарите са били укрити между задните калници и багажното отделение и при двигателния отсек на автомобилите.

От Агенция „Митници“ съобщиха, че стойността на задържаните акцизни стоки е около 5 100 лв. Съгласно чл. 234 от НК в немаловажни случаи нарушителят се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки, уточниха още от там. Срещу нарушителите са образувани бързи досъдебни производства.

При друг случай на същия пункт бяха спипани 15 стека цигари без бандерол. Те били открити през нощта в сряда при проверка на пътуващ от Гърция за България лек автомобил с двама български граждани. Инспекцията е била извършена от митничари, съвместно с гранични полицаи. Папиросите били в полиетиленови чанти в купето на возилото и в жабката. Пътниците идвали от Одрин, но не използвали най-прекия път за връщане в България, а направили опит да внесат в страната купени от безмитни магазини в Турция цигари без бандерол през вътрешноевропейска граница. Освен отнемане на цигарите, съгласно разпоредбите на чл.123 ал.1 от ЗАДС на всеки от двамата нарушители ще бъде наложена и глоба в размер на 1000 лв., казаха от Агенция „Митници“.

СМ