22
Пон, Юли
41 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Бившият кмет Светлин Проданов, Димитър Димитров, Атанас Димитров и Михаил Бакалов ще отговарят за подкуп и злоупотреба със служебно положение

Срещу митничарите Светлин Проданов,  Димитър Христов Димитров, Атанас Димитров са повдигнати обвинения, след като тримата бяха извикани в Софийска градска прокуратура в понеделник. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Предстои държавните служители от тях да бъдат отстранени от работа до приключване на разследването, а работещите на трудов договор – да бъдат преместени. Обвинението срещу Проданов, Христов, Димитров и Бакалов е по чл. 302, във вр. с чл. 301 от Наказателния кодекс .

Тези текстове от НК предвиждат длъжностно лице, което поиска или приеме подкуп, за да извърши или да не извърши действие по служба да бъде наказано с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. А за подкуп, извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение, санкцията   е лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване на лицето от право да упражнява професията. Според юристи обаче, ако се стигнело осъждане, митничарите щели да се разминат с пробация или административно наказание, понеже случаят спадал към  маловажните.

Тримата митничари и граничният полицай бяха задържани миналата седмица при зрелищна полицейска спецоперация под кодовото наименование „Граница“, безпрецедентно блокирала ГКПП Капитан Андреево за 5 часа. Както „Старият мост“ писа, тогава те бяха разпитани и пуснати още същия ден. Според прессъобщение на полицията при претърсванията на пункта парични суми в евро и турски лири са открити в кошчета за отпадъци, в пакетчета за захар и в корпуса на радиокасетофон и телевизор. Запознати обаче твърдят, че пари – банкнота от 20 лв., са намерени само у бившия кмет на Свиленград Светлин Проданов. Говори се, че шофьор му предложил двайсетолевката и Проданов я взел. Той обаче обяснил, че това са негови пари. Димитър Христов Димитров пък е бил с него на смяна и е привлечен под отговорност като  съучастник. А Атанас Димитров бил следен със специални разузнавателни средства, които го изобличавали.

Тримата митничари в момента са в отпуск. Те са уведомили по надлежния ред началника на митницата Стефан Марашев за повдигнатите им обвинения. Атанас Димитров, който е назначен по Кодекса на труда, е преместен и не е на оперативна работа. Предстои със заповед на ген. Ваньо Танов държавните служители Светлин Проданов и Димитър Христов да бъдат отстранени от работа до приключване на разследването, както предвижда законът.

Внезапни проверки, подобни на „Граница“, ще бъдат извършвани редовно в тукашните гранични служби, довериха отлично информирани източници. Междувпрочем, МВР проведе специализирана полицейска операция и на територията на ГКПП Лесово. При нея на 5 юли е задържана за рушвет дежурната митничарка, която предварително е била поставена под наблюдение. Случаят е разработван повече от седмица и е паралелна линия на проведената на 1 юли спецакция „Граница” на ГКПП Капитан Андреево.

СМ