01
Пет, Мар
24 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Служителите в митницата не достигат, на санитарния минимум са

С бойкот на граничните служители под формата на „японска стачка“ обясняват някои задръстванията, които се образуваха на ГКПП Капитан Андреево след проведената специализирана полицейска операция „Границата“.

Действително първите четири дни след акцията на пункта се оформиха километрични върволици от тирове и тръгнаха приказки за саботиране на работата. Служителите, най-вече граничните полицаи, били стресирани и обидени от това, че пред толкова пътници са били унизени от собствените си колеги от МВР, които ги проснали на плаца. И вас да ви държат три часа с вдигнати нагоре ръце, и вие ще се стресирате, сподели заместник-началникът на пункта Румен Митев.

Според запознати, „японската стачка“ се изразявала в прекалено старателно, по японски, проверяване на преминаващите автомобили и автобуси. Служителите действали „по устав“ и не отминавали дори най-дребния детайл при проверката. Така се забавяла обработката и се натрупвали опашки.

„Ако има умишлено забавяне на пропускателния режим, ще има уволнения“, закани се шефът на митницата Стефан Марашев и разпореди вътрешна проверка сред подчинените си. Проверката показа, че за периода от 1 до 6 юли са влезли 3 434 камиона, а са излезли 3 526. За сравнение през миналата година за същия период тировете на „Вход“ са били 3 144, а на „Изход“ - 2 500. Съпоставката показва, че сега сме обработили повече товарни автомобили, сподели пред „Старият мост“ Марашев. За целия юли пък са влезли общо 20 009 камиона, а са излезли 19 461, докато за същия месец м. г. числата са съответно 17 760 и 15 334.

Освен с по-засиления трафик, Марашев обясни задръстванията и с липсата на адекватна инфрактруктура на пункта, както и с недостига на хора след големите съкращения в митницата и „Пътни такси и разрешителни“, които минаха под нейната шапка. Както „Старият мост“ писа, на 15 служители от УПТР договорите не бяха подновени. На тяхното място не са назначени нови хора и съм прехвърлил митнически служители, за да поемат тази рвабота, обясни митническият шеф. От друга страна, митницата не получи разрешение за съкращение на 16 души. Тези хора са трудоустроени и вече не са на платното, разхвърлял съм ги по отдели и други работни места, каза още той. При операцията пък отстраниха трима и аз не мога да намеря кой да ги замести и да попълня смените, навсякъде имаме недостиг от хора и сме на санитарния минимум, заяви Марашев.

От понеделник работата на ГКПП Капитан Андреево започна да се нормализира, а опашките – да намаляват. В четвъртък пък за повече от час турската страна преустанови приемането на тежки превозни средства поради проблеми със софтуера.

Стефка КОЛЕВА