Митница
Инструменти
Шрифт

Разместени са началниците на смени и двата пункта. 18 митнически инспектори извадени от ГКПП Капитан Андреево

Мащабни рокади в свиленградската митница предприе началникът Стефан Марашев веднага след завръщането си на поста. С негова заповед са разместени началниците на три смени и на двата гранични пункта. 18 митнически инспектори пък са извадени от ГКПП Капитан Андреево и са разхвърляни по администрацията и други работни места.

За началници на смени са назначени Стоян Стоянов, Димитър Льондев и Коста Карамфилов. Те заемат местата на сменените Митко Костов, Стефан Костадинов и Петър Недев. Единствено на поста си е оставен Петър Сюлеменчев.

Извършена е и традиционната рутинна рокада на началниците на пунктове – Николай Караиванов отива на Гарата, а Господин Господинов поема Капитан Андреево.

18 митнически инспектори пък са изтеглени от трасето на пункта с Турция и са изпратени в „трета глуха“. Сред тях са Николай Проданов, съпругата му Галя Проданова, Ангел Пачаманов, Георги Кирилов – Малака, Марияна Айвазова и др. „По-нататък ще се види и какви промени са необходими по отделите в администрацията – сподели пред „Старият мост“ Стефан Марашев. - Тези, които работят съвестно и честно няма от какво да се притесняват. Останалите обаче ще си получат заслуженото.“

Предприетите рокади говорят, че позициите на Марашев в митницата са изключително стабилни. Той не е съгласувал промените с шефа на Агенцията ген. Ваньо Танов, но по принцип имал неговото доверие и получил карт бланш от него да действа решително. Танов му гарантирал оставането на поста, при условие че се увеличават приходите, пресекат се контрабандните канали и се спре корупцията на границата. Генералът искал да се знае, че пари за него и ръководството не се събират в митницата и който твърди това, значи лъже.

Междувпрочем, Стефан Марашев още не е получил обезщетението си за оставане без работа, след като бе уволнен дисциплинарно през 2008 г., а през тази – възстановен от съда. Той има да взема 10 месечни работни заплати, или около 10 000 лева, но поради затруднения в държавния бюджет парите не са му изплатени. Заради недостига на средства в свиленградската митническа администрация в момента са наложени драстични икономии, спестява се дори от канцеларски материали.

Стефка КОЛЕВА