Митница
Инструменти
Шрифт

От юни тази година младите кандидат- митничари ще преминават специални курсове, съобщиха от агенция "Митници". Преди това обаче мераклиите за работа в митниците ще минават през два теста - за интелигентност и за лоялност.

Тестът за интелигентност целял да провери общата култура на кандидат-митничарите. В него щяло да има въпроси от областта на географията например, защото още имало хора по границите, които не знаели Гърция южна или северна съседка на България е, напримерц

Ще има и въпроси, с които да се оцени способността на кандидата да разсъждава логично, и да взема бързо решение.

Тестът за лоялност към институцията пък щял да се опита да разнищи какви са ценностите и мотивацията на кандидатите. Чрез "скрити" въпроси трябвало да се оценят интелектуалните способности, нагласите за лоялност към организацията. Щели да се изследват и склонността към незаконни действия, емоционалната интелигентност, лидерски умения и други. За да има прозрачност и равнопоставеност, тестовете нямало да се обработват на хартия, а електронно, съобщават официално от митниците.

С грижа за кариерното развитие на митническите служители ръководството е предвидило и обучение и тестове за ниво на професионалната подготовка, а всички служители от началник на отдел нагоре ще преминават през тест за лидерски умения.

СМ