17
Сря, Юли
30 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Фалшиви и откраднати стикери заловиха на ГКПП Капитан Андреево

Рязко са с увеличили приходите на свиленградската митница от винетки след въвеждането на новата система за контрол. Както „Старият мост“ пръв писа, с наскоро въведената в действие компютърната програма всички данни за тежкотоварните автомобили – номер на разрешителното, габарити, тегло и т. н., задължително се вкарват в митническата система БИМИС.

Освен контролираните показатели като тегло, габаритни размери и други, чрез новия модул се осъществява и 100-процентов контрол върху валидността на винетните стикери на всички автомобили, преминаващи през пункта. Със специален четец се проверяват стикерите на всички излизащи от страната автомобили. Това стана възможно, след като новите винетки за автомобилите тази година бяха снабдени с баркод. Така лепенките са защитени от фалшификации, които ощетяват хазната.

Именно със сканиращото устройство на ГКПП Капитан Андреево митничарите са открили 3 – 4 фалшиви винетки и една открадната. От ментетата само едно било лепнато на лека кола, останалите са били на тирове.

Според специалистите, очаква се в мрежата за разпространение да бъдат пуснати около 20 000 неистински стикера. В такъв случай ще се задейства и полицията, понеже производството на фалшиви ценни книжа се преследва от закона.

СМ