01
Вт, Дек
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

На 10 гранични служители от „единния фиш“ на ГКПП Капитан Андреево са връчени предизвестия за съкращение, научи „Старият мост“. Обслужващите флашките са получили честитките в края на миналата седмица. Срокът на предизвестията е едномесечен. След редуцирането на състава на работа остават около десетина души.

Тези съкращения бяха очаквани след като от март поддръжката, обработката и сървърът на системата „Единен фиш“ на ГКПП Капитан Андреево се извършват от служители на Митница Свиленград, за което „Старият мост“ писа. Дотогава софтуерът се обслужваше от Гранична полиция, която е част от структурата на МВР. С промени в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове обаче Министерският съвет възложи на финансовото министерство отговорност за експлоатацията, администрирането и поддръжката на Интегрираната локална система за автоматична обработка чрез единен фиш. Друга новост бе, че прословутите флашки останаха да важат само за товарните автомобили, а не за всички превозни средства, влизащи в България от страни извън ЕС. Преди това пък отпаднаха чиповете за европейските превозни средства. Новото нормативно устройство хвърли в смут около 30-те гранични служители от „единния фиш“ заради очакваните съкращения в щата.

Системата „Единен фиш“ бе въведена на ГКПП Капитан Андреево през май 2008 г. Тогава лично министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев дойде да инспектира работата на системата. Назначени бяха 35 технически сътрудници след провеждането на конкурс, на който се явиха над 250 кандидати. Изградени бяха и специални кабини.

СМ