Митница
Инструменти
Шрифт

Лично Ваньо Танов се ангажирал съоръжението да бъде доставено до месец – два. Шефът на Агенция „Митници“ участва в редовната българо-турска среща на Капъкуле

Втори кантар на трасе „Излизащи“ ще бъде поставен на ГКПП Капитан Андреево. Решението за закупуване и монтиране на още една теглилка за камионите е взел лично шефът на митниците ген. Ваньо Танов при посещението си тук.

Това станало, след като в понеделник той видял опашките от тирове на пункта и повече от час наблюдавал директно работата на митничарите от сектор „Пътни такси и разрешителни“.

Танов се убедил, че причината за образуващите се колони е не у служителите, а в новата система, при която се прави електронно замерване и регистриране на показатели като тегло, габарити и др. и се изисква технологично време. Той взел присърце проблема и се ангажирал до месец – два на „Изход“ да бъде сложен още един кантар. Такова съоръжение заедно с инсталирането му излиза около 50 хил. лв., като тези пари ще се изплатят само за няколко дни. При две теглилки камионите ще вървят паралелно и няма да се образуват опашки от тирове. В момента за 12 часа с един кантар се обработват около 300 – 350 тежкотоварни автомобила, а когато се постави и втори ще могат да преминават над 450 – колкото фактически е трафикът на една митническа смяна.

На ГКПП Капитан Андреево сега работят общо 3 измерващи устройства – две на „Вход“ и едно – на „Изход“. Преди време на трасе „Излизащи“ е имало и втори кантар, но поради различни причини той излязъл от строя.

Ваньо Танов разрешил и друг технически проблем. Когато видял, че „Пътни такси“ работят с бавни и амортизирани вече матрични принтери, което също забавя обработката на тировете, той веднага се разпоредил да бъдат доставени нови печатащи устройства. Два дни след посещението му били инсталирани високоскоростни лазерни принтери.

Шефът на Агенция „Митници“ инспектира работата на тукашните си подчинени на 21 юни на път за  редовната среща между митническите администрации на Република България и Република Турция на Капъкуле. На срещата е постигнато споразумение и турските власти са поели ангажимент превозваните стоки вече да бъдат подробно описвани по артикули в манифестната част на ТИР карнетите. Към списъка трябва да бъдат надлежно прикрепени и фактурите, като турските митничари ще полагат печата си и върху тях. По този начин ще се пресече възможността за манипулиране на стоките и подмяна на фактурите, казаха присъствали на срещата.

Българските митничари са поставили и въпроса за необходимостта турските гастарбайтери да бъдат предупредени, че не могат да носят повече от 2 кутии цигари на човек при завръщането си към Западна Европа. Неспазването на регламента би могло да предизвика  сериозни проблеми и разправии на пункта, довериха запознати. Предвижда се на ГКПП Капитан Андреево също да има нагледни материали за това изискване, като то ще бъде изписвано и на специално електронно табло.

Стефка КОЛЕВА