Митница
Инструменти
Шрифт

Софтуер, гарантиращ 100 процента събираемост на пътните такси, бе внедрен на ГКПП Капитан Андреево. Посредством  новия модул „Пътни такси  и разрешителни” на митническата система БИМИС се предотвратяват възможностите за злоупотреби и корупция, похвалиха се от Агенция „Митници“.

Както „Старият мост“ пръв писа, разработването на софтуера започна преди около 4 месеца. С новата компютърна програма всички данни за тежкотоварните автомобили – номер на разрешителното, габарити, тегло и т. н., задължително се вкарват в митническата система БИМИС. По този начин в реално време всички правоимащи институции – Агенция „Пътища“, Агенция „Митници“, МВР, НАП, имат достъп до информацията за проверка. Системата е замислена така, че да не зависи от човешкия фактори и данните да не могат да бъдат манипулирани по никакъв начин. Освен контролираните показатели като тегло, габаритни размери и други, чрез новия модул се осъществява и 100-процентов контрол върху валидността на винетните стикери на всички автомобили, преминаващи през пункта. Увеличение на приходите в държавната хазна се очаква и от продажбата ни винетки, която се извършва от митничарите. Със специален четец се проверяват стикерите на всички излизащи от страната автомобили. На тези, които нямат или са залепили фалшиви, служителите от митницата съответно продават винетки. На влизащите в България коли не се налага да спират и закупуват винетни стикери от митничарите. Те могат да се снабдят с такива и от близките бензиностанции, намиращи се в 30 километровата зона след бариерата на граничния пункт.

Пилотно системата за пътните такси бе въведена в началото на месец май 2010 г. в три по – малки пункта с цел да се проследи ефективността й. Въпреки краткия период на действие тя показа резултати които напълно отговарят на очакванията ни митническата администрация. Приходите и на трите пункта се увеличиха, което е доказателство за ефективността на системата и за предотвратяването на възможностите за злоупотреба и корупция, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. На митнически пункт Златарево модулът е пуснат в действие на 10 май и само за един месец в сравнение с месец април постъпленията са се увеличи с 34.98%. На ГКПП Илинден за 22 дни през месец май постъпленията са увеличени със 198% в сравнение със същия период през месец април. Само за 3 дни на „Капитан Петко войвода“ увеличението е с 16.14%.

Въвеждането на новата система първоначално предизвика известни затруднения в работата на ГКПП Капитан Андреево. Първите един – два дни преминаващите автомобили се обработваха по-бавно, но после служителите свикнаха със софтуера и вече не се образуват колони, казаха от пункта. Големият проблем на границата обаче се очаква, когато тръгне големият алай от турски гастарбайтери, прибиращи се в родината в разгара на лятото.

СМ