18
Чет, Юли
34 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Ваньо Танов не разрешил отпуск на началника на свиленградската митница

Началникът на свиленградската митница Стефан Марашев започва работа в понеделник, 28 юни. Самият той потвърди това пред „Старият мост“. Новият-стар шеф вече е напълно възстановен след едномесечно боледуване и е готов да поеме в ръцете си митническите дела. Това ще е първият му работен ден, след като съдът го възстанови на поста и на 22 април т. г. получи заповед за назначение. Както „Старият мост“ писа,  още с встъпването си в длъжност Марашев излезе в  едномесечен платен годишен отпуск за минали години. Очакваше се да се завърне на работа на 21 май, но  това не стана, понеже получи бъбречна криза и излезе в болнични до 24 юни.

Подал молба след тази дата да ползва платен годишен отпуск, но шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов не му разрешил. С връщането му на работа обаче се очаква драматичен развой на събитията. Според запознати никак не било изключено в скоро време шефският стол в свиленградската митница да остане свободен. Отлично информирани източници смятат, че Марашев ще бъде понижен, понеже попадал в конфликт на интереси заради негов братовчед, който е митничар. Според Закона за държавния служител и Закона за митниците е недопустимо служителите „да са в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, лице, с което се намират във фактическо съжителство, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително“.

„Аз съм назначен през 2002 г., а този закон е от 2003 г., така че това е заварено положение – обясни пред „Старият мост“ Стефан Марашев. - Сега съдът ме възстанови като неправомерно уволнен, това не е ново назначение. Ако се наложи обаче, пак ще си търся правата.“

Възникването на обстоятелства за конфликт на интереси трябва да се декларира в 7-дневен срок и сега Марашев е направил това. Не е известно обаче дали предишните години е декларирал, че е началник на братовчед си.

Стефка КОЛЕВА