29
Сря, Май
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Турските превозвачи смятат да изтеглят своите тирове от ГКПП Капитан Андреево и да ги превозват до Европа по море. Тежките автомобили, превозващи стока за ЕС, ще използват транспортна ро-ро линия, която от няколко дни свързва турското пристанище Текирдаг на Мраморно море и френското Тулон, съобщи БНР.

Досега поради малкия капацитет на ГКПП Капитан Андреево на тировете се налагало да чакат с дни, преди да преминат границата. Сега товарите се обработват на турската митница, запечатват се и след 72 часа по море пристигат в Тулон. Тези дни тръгнаха първите 140 товарни автомобила по тази линия с турски кораб.
Ро-ро превозите между Текирдаг и Тулон ще създадат улеснения за по-бързото и безпроблемно доставяне на турските износни стоки на западноевропейските пазари. Пътят по суша за западна Европа през Капъкуле - Капитан Андреево създава големи проблеми за турския износ поради недостатъчния капацитет на българската митница на Капитан Андреево. Нашите тирове чакат с дни на границата, за да преминат на европейска територия. Освен това пътят минава и през няколко други държави, което усложнява митническите формалности и оскъпява превозите, заяви отговорен представител на Дружеството на международните превозвачи Али Чичекли. 

Според осведомени от българска страна обаче отливът на превози нямало да бъде осезаем. При транспорт по море най-напред недоволни щели да бъдат турските шофьори, които щели да печелят по-малко и много било възможно в знак на несъгласие да напускат работа. Освен това, използването на ро-ро линията щяло да излиза по-скъпо на превозвачите. От друга страна, заради икономическата криза трафикът през ГКПП Капитан Андреево силно е намалял през първите три месеца на 2010 г. в сравнение с 2008 -а и 2009-а. Сега на смяна преминават средно по 400 – 500 тира, докато предишни години митничарите са обработвали по 700 – 800 товарни автомобила. 60 – 70 на сто от пресичащите границата тежки камиони са турски.