27
Вт, Фев
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Разпоредено е дисциплинарно производство за неизпълнение на служебни задължения

Двама митничари, допуснали безпрепятствено преминаване на автобус с контрабандни стоки през ГКПП Капитан Андреево, са преместени на пункта на жп гарата със заповед на началника на Митница Свиленград Филип Александров. Срещу Георги Терзиев и Милко Мандиев е разпоредено и дисциплинарно производство за неизпълнение на служебни задължения.

Двамата вече са дали обяснения. Възможно е да бъдат повикани за допълнителни устни пояснения, след което ще се реши дали ще им бъдат наложени наказания и какви ще бъдат те.

Провинените служители са пропуснали миналата седмица през граничния пункт автобус, който на българска територия е бил спрян за роудстоп проверка и ескортиран до халето за щателна митническа инспекция. В турското возило, пътуващо от Турция за Румъния, са открити 480 кутии цигари без бандерол от различни марки. Папиросите са били в тайник в пода на автобуса, в леглото на шофьора и в хладилника. В кухини в стените на возилото, както и в багажното отделение, са намерени голям брой парфюми и тоалетни води в различни милилитражи. Общото количество на парфюмите е 518 флакона, като 500 от тях са открити, разпределени в 70 кашона и скрити в тайниците. Те са с надписи Armani, Paco Rabanne, Dior, Cucci, Nina Ricci и други известни марки. В дъното на багажното отделение пък митничарите намират сакове и черни чували, пълни с дрехи, носещи лого на различни световно известни марки. Преобладават тениските Adidas, Puma, Nike, мъжко бельо и чорапи Gucci, Dolce&Gabbana, La coste, Adidas, Nike и други. Общото количество на задържаните текстилни артикули е 1 538 броя. Предстои да бъдат уведомени правопритежателите на всички марки, при които има съмнение за нарушения. При проверка на пътниците, в дамската чанта на турска гражданка са открити 300 грама изделия от бял метал, който според фабричните етикети са от сребро с висока проба. В багажа на пътниците са открити също така голям брой текстилни изделия в търговски количества - 57 тениски от няколко различни модела, 10 поли, 80 хавлиени кърпи и други. Не е установен собственикът на два чувала ширити с обща дължина на лентата над 10 000 метра.

Автобусът с контрабандните стоки е на фирма „Мурат“, която извършва курсове до Букурещ. Във вторник на ГКПП Капитан Андреево е бил проверен друг рейс на същата фирма, в който са открити още 1 000 парфюма. Пътуващ с возилото румънски гражданин си признал, че са негови.

Както „Старият мост“ писа, контролът за контрабандни цигари на ГКПП Капитан Андреево е сериозно затегнат. На пункта се извършват тотални проверки на всички влизащи в страната автобуси. От ръководството на Агенция „Митници“ са се заканили, че ако бъде пропуснат автобус с папироси над разрешеното количество, мястото на митничаря, който е инспектирал возилото, ще изстине. По тази причина и някои пътнически превозвачи, които редовно са пресичали границата, са преустановили курсовете си и вече не пътуват. Освен на автобусите, страшен контрол е въведен и на леките автомобили.

СМ