13
Съб, Юли
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Жилища, парцели и пари за близо половин милион лева иска комисията „Кушлев“ от осъдения Михаил Янков

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, наричана още комисията „Кушлев“, внесе в съда иск за отнемане на пари и имущество на бившия служител на свиленградската митница Михаил Янков, авер на сочения за наркобос черногорец Будимир Куйович. Имотите на Михаил Янков, които попадат под прицела на комисарите, са оценени на 433 хил. лв.

Производството за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е  образувано през април 2008 г. Както „Старият мост“ писа, митничарят бе осъден заедно с Куйович за трафик на наркотици. Янков получи 15 г. затвор и 200 000 лева глоба  през юли 2008 г. от Хасковския окръжен съд, а наскоро и Върховният касационен съд потвърди наказанието.

За периода 1983 - 2008 г. Михаил Янков и неговото семейство са реализирали общо приходи в размер на 862,28 минимални работни заплати за страната, а са извършили разходи в размер на 3 535,36 минимални работни заплати, т.е. налице е отрицателна разлика от 2 541,08 минимални работни заплати, установили инспекторите от комисията за отнемане на престъпно имущество. Според тях в същото време Янкови нямали законни доходи, с които да оправдаят харчовете. Предмет на отнемане в исковата молба са апартамент в гр. Свиленград от 68,56 кв.м, заедно с гараж с площ от 20 кв.м; поземлен имот в гр. Любимец от 6 867 кв.м, заедно с построена в имота масивна сграда; дворно място в гр. Любимец с площ от 323 кв.м; нива в землището на гр. Любимец от 325 кв.м; нива в землището на гр. Свиленград с площ от 9 101 кв.м; дружествени дялове от капитала на "Олимпос" ООД; налични суми по банкови сметки.

Както „Старият мост“ писа, именно заради Михаил Янков  апелативната прокуратура в Пловдив предприе проверка на длъжностни лица от различни държавни институции през юни 2008 г. Тогава се оказа, че докато е бил в ареста, обвиненият за наркотрафик бивш митничар Янков е успял да продаде, като упълномощил съпругата си Емилия, имоти за около 1 млн. долара. Съдът обаче по-късно заличи тези сделки като незаконни. После имотите на Михаил Янков бяха запорирани, а сега комисията започва и дело за отнемане, което ще се гледа в Хасковския окръжен съд.

СМ