22
Чет, Фев
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Инспекцията по труда не разреши диабетноболните Георгакев, Колев и Пейчев да бъдат уволнени. Вероятно трима нови митничари ще отпаднат

Трима от съкратените при голямата чистка митнически служители от Свиленград са върнати на работа. Регионалната инспекция по труда в Хасково е уведомила тази седмица тукашното управление, че не разрешава уволнението на хора, страдащи от диабет. Куриозното в случая е, че през 2007 г., когато са извършени съкращения на около 20-ина митничари, трудовите инспектори са дали разрешение за уволнението на хора със захарна болест, споделиха осведомени източници от ведомството. Така Костадин Георгакев, Стоян Колев – Будьо и Петър Пейчев – Боянския майстор отново ще се влеят в редиците на митничарите.

Болестта им е потвърдена от ТЕЛК, като е известно, че те не са инсулинозависими. Процедурата предвижда документите им заедно с решението на Инспекцията по труда веднага да бъдат изпратени до директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, който ще прецени на какви щатове ще бъдат назначени. По закон болните от диабет нямат право на нощен труд, а досега тримата са работили на плаца на смени. Възможно е да им се потърсят други места или да бъдат трудоустроени на длъжности, където натоварването е много по-малко. Съществува и вероятност те да бъдат възстановени на старите си работни места. Тогава, понеже в митницата няма свободни щатове, ще трябва нови трима митничари да отпаднат. Това ще бъдат последните от списъците за атестация, по които бяха извършени съкращенията преди Нова година.

Междувпрочем, в четвъртък стана ясно, че идната седмица от Агенция“Митници“ започват проверка тук във връзка с работата на семейни двойки, както и за конфликт на интереси в свиленградската митница. Ако се констатирало, че съпрузи са назначени на една и съща позиция, щели да местят единия на друго работно място.

СМ