24
Сря, Юли
37 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Приоритет на Георги Калайджиев ще е борбата с корупцията на границата

Новият началник на Граничния полицейски участък /ГПУ/ – Свиленград комисар Георги Калайджиев встъпи в длъжност. Представянето му пред щатния състав се състоя в четвъртък, 3 декември. Назначаването на Калайджиев стана месец и половина след като досегашният шеф на ГПУ-то Николай Чилингиров внезапно бе пенсиониран. Функциите на Чилингиров изпълняваше неговият заместник Стойчо Димитров.

„Основен приоритет в работата ми на първо време ще бъде цялостната ни подготовка за влизането ни в Шенген – заяви пред „Старият мост“ часове след встъпването си в длъжност комисар Калайджиев. - Основната тежест ще падне върху нашето ГПУ, което охранява външна сухоземна граница на ЕС. Необходимо е съставът да бъде подготвен по нормативната уредба на Шенгенския кодекс, както и за практически действия.“ Още през м. януари 2010 г. предстои проверка и ще се изготви самооценка от европейска комисия от Брюксел, включваща представители на партньорските страни, обясни още новият началник на ГПУ – Свиленград. През март вече ще бъде дадена окончателната оценка за готовността ни да влезем в Шенгенското пространство.

Един от главните ми приоритети ще е борбата с корупцията, но не само в рамките на нашата служба, а изцяло във всички служби, свързани със задължителния граничен контрол.

В момента в ГПУ заседава комисията за конкурсите за командири на отделения в участъка. Над 10 са кандидатите за тази длъжност. Конкурсът минава на два етапа – писмено разработване на тема и събеседване. Окончателните резултати ще станат ясни до края на този месец. На по-късен етап ще се проведе и конкурс за началник групи.

 

Комисар Георги Панчев Калайджиев е 35-годишен, роден в Свиленград. Завършил е Гимназия „Д-р Петър Берон“, а през 1997 г. се дипломира във ВНВУ „Васил Левски“, граничен профил. Същата година започва работа като взводен командир към Гранични войски – Ивайловград. В края на 1998 г. е преместен в отряда в Любимец. Най-напред служи като зам.-командир на заставата в Мезек, а след това става началник на граничния полицейски подучастък – капитан Андреево. От 2000 г. е оперативен работник в ГПУ – Свиленград, по-късно е повишен в началник група „Оперативно-издирвателни дейности“. През 2008 г. е изтеглен в София като началник сектор „Противодействие на незаконната емиграция“ в отдел „Оперативно-издирвателни дейности“ при Главна дирекция „Гранична полиция“, където работи година и 3 месеца. От 3 декември т. г. е назначен за началник на ГПУ – Свиленград с временна заповед – до провеждането на конкурс в срок до една година. Женен, с две дъщери.

СМ