24
Съб, Фев
22 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Двама свиленградчани замесени в схемата

Международен канал за незаконен трафик на луксозни автомобили пресякоха служителите от Регионална дирекция „Гранична полиция” - Елхово, съобщи пресцентърът на МВР. В схемата са замесени и двама млади мъже от Свиленград.

В началото на ноември тази година на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за излизане от страната лек автомобил “Ауди” с румънски регистрационен номер. Той бил управляван с пълномощно от 30-годишния Р. Я от Свиленград. Граничният полицай, извършващ паспортната проверка, се усъмнил в редовността на пълномощното.

Проведен е разговор с посочения в документа софийски нотариус, който заявил, че не издавал такова пълномощно. Р.Я. е задържан за 24 часа в Гранично полицейско управление - Свиленград. След проведени допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия граничните полицаи установили, че 30-годишният мъж е част от организирана престъпна група за незаконен трафик на лизингови автомобили от Румъния.

Служителите на РДГП – Елхово разбрали, че предстои извеждането и на друг лек автомобил “Ауди” с румънска регистрация. В края на ноември на ГКПП Малко Търново въпросната кола с румънски регистрационен номер е задържана при опит да бъде изкарана от страната. Задържан е шофьорът, 32-годишният К. Г., също от Свиленград, посочиха от МВР.
По първоначална информация автомобилите е трябвало да бъдат продадени в арабски държави. Полицаите работят по версията за застрахователна измама с участие на български и румънски граждани. Образувани са досъдебни производства. Първият случай се разследва от Районна прокуратура – Свиленград.  Прокурор Милена Славова е приключила проверката около 12 – 13 ноември. Оказало се, че пълномощното не е истинско, но талонът и всички документи на колата, която карал Р. Я., са оригинални. Срокът за евентуално образуване на наказателно производство е едномесечен. Доказването на вина в двата случая няма да е особено лесно, твърдят юристи. Двамата можело да се оправдаят, че не са знаели нищо, просто са им дали пълномощни да откарат автомобилите до определено място. За използване на неистинен официален документ законът предвижда лишаване от свобода до 3 години. Ако обаче провинилият се няма други присъди, най-вероятно ще отнесе административно наказание – глоба между 500 и 5000 лв.

Тепърва ще се установява връзката между двата случая. Очаквам колегите от прокуратурата Малко Търново, където е образувано дознание срещу К. Г., да се свържат с мен за съвместна работа, поясни прокурор Милена Славова.

СМ