18
Вт, Юни
25 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Комисар Николай Чилингиров получи заповед за пенсиониране. Спрягат за негов наследник Георги Панчев Калайджиев

Шефът на Граничния полицейски участък в Свиленград комисар Николай Чилингиров е освободен от длъжност. Той е получил заповед за пенсионирането му половин час преди края на работния ден в понеделник. Внезапната депеша на министър Цветан Цветанов му е била връчена от Стоян Иванов, временно изпълняващ длъжността началник на РГС-Елхово. Изненадан съм, защото не съм подавал рапорт и нямам никакво обяснение, коментира пред „Старият мост“ комисар Чилингиров.

Той е третият високопоставен служител на тукашната граница, който е отстранен след смените в ръководството на МВР. През септември при посещението на министър Цветан Цветанов началникът на ГКПП Капитан Андреево Марин Иванов бе махнат от поста и пратен на „зелена граница“ в Болярово, Ямболско. Началникът на РГС-Елхово комисар Стоян Стоянов пък също бе пенсиониран, като сам си подал рапорта за прекратяване на трудовото правоотношение. Според запознати обаче той най-вероятно е бил „поканен“ да излезе в заслужен отдих.

Комисар Чилингиров има 25 години стаж в системата на МВР. Той оглави тукашното ГПУ през май 2006 г. след пенсионирането на полк. Стефан Дедев. Тогава Чилингиров бе предпочетен пред останалите кандидати не само заради доброто си представяне на интервюто пред комисията, но и защото добре познава проблемите и обстановката в граничния район. Преди да поеме този пост близо две години е бил старши инспектор към дирекцията на Националната служба за сигурност в София. По-рано е бил зам.-командир и командир на заставите в Капитан Андреево и Мезек, а след това - „ВКР“ към регионалния граничен сектор. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново.

Очаква се до дни да бъде назначен нов началник. От два независими един от друг източника „Старият мост“ научи, че за поста се спряга името на Георги Панчев Калайджиев от Свиленград. Той е кадър на тукашното ГПУ, работил е по оперативно-издирвателната дейност. От около година е началник сектор в същото направление в Главна дирекция „Гранична полиция“ в София. Съпругата му Таня е работник-кухня на ГКПП Капитан Андреево. Предполага се, че новоназначеният шеф ще бъде с временна заповед до провеждането на конкурс.

Елена МИХАЛЕВА