24
Сря, Юли
37 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Директорът на Гранична полиция Красимир Петров бе освободен от длъжност, съобщи в сряда министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Като причина той посочи проблемите и несвършената работа по влизането на България в Шенгенското пространство. До 31 декември 2009 г. по финансовия инструмент по Шенген, който ЕС предоставя на България в размер на 142 млн. евро, за последните две години МВР е усвоило едва 33 млн. евро.

„Аз в момента трябва да направя процедури за обществени поръчки в оставащите месеци, за да усвоя 100 млн. евро. Сами разбирате какъв период от време имам, а ако не ги усвоим, държавата трябва да ги върне”, аргументира се Цветанов.
Той изтъкна обаче и още една причина - след разговорите, които провел със звената в МВР, които се занимават с корупцията в проблемните зони на граничните пунктове, се убедил, че решението за освобождаване на Петров е правилно.
Цветанов разговарял днес с Красимир Петров и той е пенсиониран. За мястото му има двама-трима кандидати, но те ще бъдат обявени на по-късен етап, каза министърът. Очаква се кадровата брадва на новото правителство да заиграе и по всички йерархични нива в Гранична полиция.

СМ