18
Вт, Юни
25 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

 Паскалис Дикидис с постоянна мярка „задържане под стража“ навръх рождения си ден. Гранична полиция – Свиленград с изключителни заслуги за разкриването на автоджамбазите

 Граждани на Свиленград и Любимец са замесени в трансграничен канал за крадени автомобили. Това стана ясно, след като в сряда при масирана полицейска акция в пет общини на територията на три области беше задържана организирана престъпна група за кражба на скъпи коли от България и страни от Европейския съюз с цел трафик към държави от Близкия изток.

Автоджамбазите са следени от 7 – 8 месеца, като особена заслуга за разплитането на далаверата има Гранична полиция – Свиленград. Според отлично осведомени източници, става въпрос както за крадени автомобили, така и за лизингова и застрахователна измама. Скъпите возила се откарвали в Истанбул, наетият шофьор се връщал с документите и ключовете и след това колите се обявявали за откраднати.

Така се прибирали пари хем от застраховката, хем от продажбата на МПС-тата.

При полицейската операция са задържани 10-ма участника в схемата. Установени са 18 крадени луксозни автомобила от марките "Мерцедес", "БМВ", "Порше, "Ауди", а също и три камиона "Волво". Трима от арестуваните са привлечени като обвиняеми и остават зад решетките, постанови на 5 май Бургаският окръжен съд. За организатор на престъпната група се сочи Васил Джуров, с постоянно местожителство в София, живее в момента в Св.Влас. Роден е през 1970 год. Собственик е на фирма "АйСи-М" ЕООД, разведен, неосъждан. За съучастник на Джуров пък се смята нашенецът Паскалис Дикидис. Според разследващите, той имал задача да осигури безпрепятствено преминаване на автомобилите през границата. По ирония на съдбата, в деня, в който му бе гледана мярката за неотклонение, Дикидис имаше рожден ден и навърши 45 години. Той е собственик на фирма "Ромим". Дейността й е импорт-експорт със седалище в гр. Ористиада, Гърция. Родното му място е гр. Пловдив. Паскалис е разведен, осъждан е през 2003 год. за ПТП и след споразумение му е била наложена глоба. Пред Бургаския окръжен съд /БОС/ той беше представляван от адвокат Кралев.

Третият обвиняем е Севдалин Христов от гр. Маджарово, Хасковско, който придружавал инкриминираните автомобили до Турция, където ги предавал на купувач и връщал парите от продажбата. Той е роден през 1971 год., неосъждан, несемеен.

Срещу тримата е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група по чл. 321., ал. 3 от НК, заяви в залата съдия Петя Георгиева. БОС в лицето на прокурор Жекова е поискал постоянна мярка "задържане под стража". Поради представяне на СРС-та заседанието на съда бе закрито.

Другите седмина задържани са установени като шофьори на луксозните автомобили и камионите. Те са Л.Б. (43) от София; М.З. (60) от Сливен; Г.У. (30) от Бургас; Н.Д. (40) от Харманли; К.С. (41) от Любимец, Благовест Б. (40) и Стефан Б. (41) от Свиленград . Разпитани са като свидетели и след изтичането на срока на полицейското задържане са освободени.

СМ