19
Нед, Май
24 Нови статии

Тенис
Инструменти
Шрифт

Рая Стайкова отстъпи след тайбрек на финала

Състезателката на ТК „Свиленград“ Рая Стайкова бе на крачка от спечелване на купата в най-силния турнир през годината – Мастърса до 10-годишна възраст, провел се на кортове на ТК „Дема“ в София. Талантливата наша тенисистка се класира втора след един драматичен финал с представителката на домакините Андрея Глушкова.

В двубоя за първото място двете тенисистки си размениха по един сет – 4:1 и 4:0, и тайбрек трябваше да определи победителя. Изключително оспорвана бе битката в решителния трети сет, завършил при резултат 12:10 за Андрея, като Рая пропусна два мачбола. Въпреки загубата, нашето момиче получи аплодисментите на специалистите и публиката, които бяха очаровани от красивата й игра на корта и не скриха симпатиите си към нея.

До финала на сингъл Рая достигна след категорични победи над съперничките си. Най-напред в групата тя елиминира последователно състезателки на ТК „Славия Бомел“ /6:1/, ТК „Кристи“-Дряново/ 6:0/, ТК „15:40“ - София /6:0/. На четвърфинала нашето момиче прегази представителката на ТК „1882“ - София /6:0/, а на полуфинала отстрани силната ракета на ТК „Черноморец“ - Бургас в два сета - 4:2 и 5:3.

Калоян Шиков ТК "Ямбол 2005" пък спечели турнира при момчетата до 10-годишна възраст. Нашият талантлив състезател Руси Георгиев също се представи добре, класирайки се на пето място. Всъщност Руси загуби само една среща – на полуфинала. Преди това той спечели три двубоя и още два след загубата на полуфинала, но регламентът на турнира го остави пети.

 В Мастерс турнира, завършил на 8-и септември, участваха 16 момчета и 16 момичета. Първоначално те бяха разпределени в групи от по 4 състезатели и играха по системата "всеки срещу всеки". Първият и вторият в класирането на групите образуваха първа осмица, в която се игра по усъвършенствана схема до пълно разпределение на местата. По същия начин третият и четвъртият в класирането на групите играха за местата от 9-о до 16-о.

За отбелязване е, че свиленградският тенис клуб бе единственият в страната, който участва с двама състезатели на Мастърса. Всички останали клубове бяха представени само с по един.

Николай Колев

На снимките: 1.Рая Стайкова на почетната стълбичка/ вляво/. 2. Рая Стайкова, Руси Георгиев и треньора им Марин Атанасов.