14
Нед, Апр
14 Нови статии

Тенис
Инструменти
Шрифт

Тенисистчетата на Свиленград спечелиха титлата на Държавното отборно първенство за момчета и момичета до 10-годишна възраст. Заключителният етап на тази най-престижна надпревара от календара на БФТенис се проведе миналата седмица на кортовете в Пазарджик. На финалния кръг се явиха шестте най-добри клуба в България, победители в регионалните първенства. Освен тях участваха и два отбора с уайлд карти, показали отлични резултати през годината.

Клубовете бяха разделени в две групи по четири. Свиленградчанчета показаха класа над опонентите си и достигнаха до полуфинал без нито една загуба, където елиминираха с 3:2 ТК „1882“ (София). На финала те срещнаха силния тим на „Черно море Елит“ (Варна). Нашите талантливи деца показаха отлична игра, спечелвайки три от четирите двубоя. Победи записаха: Руси Георгиев, който постави на колене Валери Друмев с 4:1, 4:2; Георги Кабакчиев, който разгроми Кристиан Петков с 4:0, и Теодор Христов, победил Емил Петков с 4:1. Рая Стайкова отстъпи на Брайън Димов с 1:4, 2:4.

Доволни сме от играта на децата, които на финал успяха да надделеят над един изключително силен отбор като „Черно море Елит“, сподели пред „Старият мост“ президентът на клуба ни Красимира Цингова. Тя подчерта, че свиленградчанчета са показали класа над останалите състезатели, представители на големи градове и клубове с традиции в тениса. В спор за третото място ТК „1882“ (София) се наложи над ТК „Албена“ (Пловдив) с 3:1 победи. На пето място се класира отбора на ТК „Малееви“ (София) след успех с 3:2 победи над ТК „Черноморец“ (Бургас). В мач за седмото място ТК „Авеню“ (Бургас) спечели с 3:2 срещу ТК „Кристи“ (Дряново).

За участие на Държавното отборно първенство се бориха 180 клуба от цялата страна с над 700 състезатели. Само най-добрите достигат до заключителния етап, като трябва преди това да покажат завидни резултати на регионални и областни турнири.

За пореден път показахме, че Свиленград има една от най-силните детски школи по тенис в България. Припомняме, че миналата година клубът ни стана шампион на Държавното отборно първенство по тенис за момичета и момчета до 12-годишна възраст. За подготовката на децата се грижат трима треньори – Марин Атанасов и сестрите Добромира и Елена Цингови.

"Старият мост" потърси за интервю треньорът Марин Атанасов. Ето какво каза той за читателите ни:

- Марине, разкажи малко повече за себе си. Как се запали по тениса?

- Родом съм от Свиленград. На 40 години съм, семеен с едно дете. Живея на метри от кортовете в Свиленград и израснах на тях. Обичам спорта от дете и беше нормално да се запаля по тениса. Започнах да тренирам на 5 години, състезавах се до 15-годишна възраст и след това по една или друга причина прекъснах. Винаги, когато се връщах в Свиленград, отивах да поиграя на кортовете. Тенисът продължаваше да бъде част от мен. През периода, който прекарах в чужбина, взех решение да се занимавам с треньорство. От 5 години насам съм треньор в Тенис Клуб Свиленград заедно със съпругата ми Елена и сестра ѝ Добромира Цингова-Пейчева.

– Като треньор на нашите малки тенисисти, очакваше ли те да станат републикански шампиони?

- В интерес на истината очаквах, защото децата бяха добре подготвени и резултатите от състезанията през годината до сега го показаха. Мисля, че успехът бе напълно заслужен и не е случаен. Свиленградчанчетата успяха да надделеят над водещите тенис клубове в страната – тези, които са спечелили регионалните първенства на регионите София, Бургас, Пловдив, Варна и Плевен. Не се уплашиха, играха смело и със самочувствие. Много съм доволен от тяхното представяне.

- Всъщност, това ли е най-големият успех на нашия отбор? Кои са най-важните постижения през миналата и тази година?

- ТК „Свиленград“ за втори път печели шампионската титла на България. През 2018 година момчетата ни до 12 години, начело с първата ни ракета Георги Георгиев, донесоха купата на страната ни в клуба. През последните години състезателите на клуба ни спечелиха много държавни и международни турнири. Само през 2018 г. клубът има три шампионски титли от държавни първенства, поне десет титли от държавни турнири в юношеска възраст, няколко спечелени международни титли. Вторите и трети места и регионалните шампионати дори не ги броим. Георги Георгиев и Денислав Проданов са вече утвърдени състезатели на европейско и световно ниво. В последните години Рая Стайкова и Руси Георгиев тръгват по техните стъпки. Руси стана вицешампион на България в Мастърса до 8 години, а тази зима Рая беше финалист на детското издание на „София оупън“. Двете деца заслужено бяха част от националния отбор на България на неофициалното световно първенство до 10 години „Смриква боул“, което се проведе в началото на лятото в Хърватска.

- С какво нашите състезатели превъзхождат останалите?

- Технически състезателите ни се открояваха пред тези от другите клубове. Тяхната сплотеност и чувство за взаимна отговорност помогна те да покажат най-доброто от себе си. Децата имаха подкрепата и на ръководството на клуба и на своите родители. Имаха мотив и желание да се докажат. Самочувствието им с времето нараства и аз мисля, че доброто за тях тепърва предстои.

- Някои се учудват, че в малък град като нашия може да се изгради силен отбор по тенис. Каква е тайната?

- Тайната за успеха винаги се крие в многото труд и в успешното сътрудничество между треньори, състезатели и родители. Важен е и примерът на вече утвърдените състезатели от клуба.

- Може ли да очакваме успехи занапред и в по-високите възрастови групи?

- Летвата на клуба вече е много вдигната. Целите са високи, а децата талантливи. От нас зависи да извадим наяве това, на което те са способни. Тенисът е много труден и тежък спорт. Изисква време, средства и упоритост. Аз и другите треньори от клуба сме мотивирани да работим.

- Колко деца в момента тренират в ТК „Свиленград“?

- В клуба през 2019 г. тренират над 80 деца. Клубът е концентрирал своите усилия в развитието на детско-юношеската школа и броят на активно състезаващите се деца нараства.

- Според теб възможно ли е някое от тези деца да достигне световна класа?

- Достигането на върхове на световния тенис зависи от много фактори. Лично аз имам своите надежди от нашия град да изгреят някои от бъдещите тенис звезди.

- По какъв начин протича тренировъчният процес?

- Подходът към всяко от трениращите деца е индивидуален. Ние треньорите познаваме силните и слаби страни на своите състезатели и работим целенасочено и в екип.

- Какви са основните проблеми на местния клуб?

- Бихме се радвали и се надяваме фирми от града и региона да проявят интерес и да станат спонсори на състезателите от клуба. Надяваме се и обществеността в града ни да прояви по-сериозен интерес към организираните от клуба спортни състезания и мероприятие и повече деца да оценят предимствата, които този спорт им дава.

На снимката: Марин Атанасов и един от най-добрите ни тенисисти Георги Георгиев

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА