30
Чет, Май
17 Нови статии

Спортни танци
Инструменти
Шрифт

 

 Валя Савова е родена в Русия, в Сибир. Завършила е хореография с квалификация „Ръководител на хореографски колективи и читалищна дейност“ в Омския колеж по изкуствата през 1976 година. Занимава се с танци от дете. След като завършва образованието си, се връща в родния си град Сургут. Там работи в Двореца на културата „Нефтохимик“. Омъжва се за българин и от 1982 г. живее в България. Започва работа в читалище „Братолюбие“ л Любимец, където обучава групи по танци за деца и възрастни. През 2009 г. създава Спортен клуб по танци „Меджик“ в Свиленград и оттогава е на самостоятелна практика. - Миналата седмица на световното първенство по танци в Чехия постигнахте голям успех.

- Очаквахте ли Ваши състезатели да станат световни шампиони?

- И да, и не. Бях уверена в способностите на децата, защото тренираха изключително усилено преди състезанието. Бях уверена и в хореографиите, с които участваха. Но все пак децата участваха за пръв път в толкова сериозна надпревара и се опасявах притеснението им да не им изиграе лоша шега. На такива големи форуми всичко зависи от изпълнението на танцьорите. Децата дадоха всичко от себе си и заслужено спечелиха първо място с две от общо трите хореографии, с които се явиха.

- Това ли е най-големият успех на клуба по танци, който ръководите?

- Тези две световни титли засега са най-големите успехи за клуба. Гордея се с децата, все пак не всеки ден се става световен шампион.

- Колко деца обучавате в „Меджик“? Има ли желаещи да тренират при Вас?

- В момента в клуба се обучават около 30-ина деца. Броят им варира, тъй като едни се отказват, но други се записват. Желаещи се записват постоянно, защото хореографията никога няма да остарее и винаги е на мода. Но има и такива, които бързо се отказват. Хореографията иска свободно време и търпение, много труд и постоянни тренировки. Тренировките се провеждат в залата на Тракийското дружество. Отворена съм към всеки, който иска да се научи да танцува, не само деца, а и възрастни.

- Откъде получавате финансиране? Имате ли проблеми с условията за трениране? От кого получавате помощ?

- Клубът се субсидира от Община Свиленград, като на година ни се отпускат 4 500 – 5 000 лева. Все още не сме се явявали на състезания, на които се предлагат парични премии. Затова разчитаме и на спонсори. Когато отиваме на много специални турнири търсим спонсори, както беше и сега за Световното в Чехия. Изключително сме благодарни на народния представител от ГЕРБ д-р Георги Станков, който не веднъж ни е оказвал финансова помощ точно на време. Сега за пътуването ни до Чехия дари 1 500 лева. Ако не ни беше помогнал, нямаше да успеем да заминем и да станем шампиони. Що се отнася до условията за трениране, има още какво да се подобри, но и на това сме доволни. Със собствени средства успях да оборудвам залата. Купих две огледала и голям климатик. Мисля, че трябва да увеличим броя на танцьорите при груповите изпълнения. Иска ми се повече момчета да се запишат в клуба, за да сформирам още танцови двойки.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА