21
Пет, Юни
20 Нови статии

Спортни танци
Инструменти
Шрифт

medjik2-1Нашите се завърнаха и с 3 купи за първо място

Спортният клуб по танци „Меджик“ спечели поредните си награди от голямо състезание. Този път петима от възпитаниците на Валя Савова блеснаха на международния танцов фестивал в сръбския град Ягодина, провел се от 14 до 16 юни. Димитър Гочев, Вяра Георгиева,

Полина Марашева и сестрите Габриела и Венета Стаматови спечелиха общо 5 златни, 2 сребърни медала и 3 купи за първо място. Свиленградските танцьори се представиха с общо 10 хореографии в пет стила – шоу денс, латино, модерн, класически балет и характерни танци. Те бяха поставени в най-високия клас – А. В него се състезават само участници на международно ниво.

С най-много медали от Сърбия се завърнаха Габриела Стаматова и Димитър Гочев. Габи завоюва 2 златни медала в соло изпълненията си „Баядерка“ и „Мистичния оракул“, а Митко се класира втори с индивидуалния танц „Винаги ще те чакам“. Двамата спечелиха още 3 златни медала като дует в хореографиите „Жизел“, „Подарявам ти луната“ и „Слънчева усмивка“. С три купи за първо място бяха удостоени всичките ни участници за танците „Матрицата“, „Време за живот“ и „Магията на Боливуд“, който накара публика и жури да станат на крака и избунта в аплодисменти. Сребърен медал спечели и дуетът на Венета Стаматова и Полина Марашева за „Дивали“.

Изключително съм доволна, децата се представиха блестящо. Повярваха в себе си и се пребориха с танцьори на международно ниво. Що се отнася до организацията на конкурса, впечатленията ми са отлични“, сподели пред „Старият мост“ Валя Савова, която също получи два медала от журито на фестивала – за хореография и работа с деца. Тя не пропусна да благодари и на ОбА-Свиленград за осигурения автобус до Димитровград, откъдето нашите отпътуваха за Сърбия с другия танцов клуб - „Галаксико“. Изключително съм благодарна и на спонсорите ни - „Райкомерс Конструкшън“ и пицария „Пунто“, каза още Савова.

На 20 юни танцьорите от „Меджик“ заминаха за Варна. Там те ще вземат участие в Международния балетен конкурс на сцената на Варненската опера. Председател на журито ще е Валерий Михайловски. Състезанието ще продължи до неделя (22 юни).

Габриела Стаматова и Димитър Гочев, заедно с хореографката си Ваня Савова, ще заминат за балканското село Марян, което се намира на 8 километра от град Елена. Там от 4 до 16 август ще се проведе лятна академия със занимания по класически балет и характерни танци. Водещи на занятията ще са примабалерината от Софийската опера и балет Диляна Никифорова, Дарина Бедева, примабалерина Софийска Опера и Балет, Капка Роглева, примабалерина Бургаска опера, и Радул Роглев, солист Софийска Опера и Балет.

Диляна ЦВЕТКОВА