23
Вт, Юли
35 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Партията ще е на 2 юни в „Цар Симеоновата градина“

Интересна шахматна партия между легендата на ФК „Ботев“ Динко Дерменджиев –Чико и пловдивската надежда Виктория Радева, чиито корени са от свиленградското село Сладун, ще се проведе на 2 юни. За място на събитието двете страни са избрали едно от емблематичните за любителите на шаха места в града - „Цар Симеоновата градина“.

Символичен първи ход на партията ще направи зам.-кметът Георги Титюков малко след сирените за почит към Христо Ботев и падналите за свободата на България. Сблъсъкът между Чико, който на същата дата ще отбележи своя 76-и рожден ден и 60 години по-младата му и устремена към върховете в шахмата опонентка ще протече в „2 полувремена по 20 минути“ с разменени цветове. Гаранция за това, че двубоят няма да завърши миролюбиво без победител е правилото за „дузпи“ при равенство в „редовното време“ – допълнителни 2 партии на блиц (по 5 мин. всяка).

Идеята са тази първа по рода си в Пловдив шахматна партия се роди в навечерието на историческия за „Ботев“ (Пловдив) финал за Купата на България срещу „Лудогорец“, спечелен от „жълто-черните“ с 2-1, сподели бащата на Вики - Славей Радев. Шахматът е любимо хоби на Чико, който се е запалил по тази древна игра благодарение на Боби Фишер. ФК „Ботев“ е осигурил и награден фонд, който ще се разпредели между победителя и победения в съотношение 60/ 40. Приятелите на Вики Радева пък са подготвили някой изненади. На всички зрители ще бъдат раздадени минерална вода и ваучери за отстъпка от известна пловдивска оптика. В паузата между „двете полувремена“ според неписаните правила на шахматния кибик всеки любител ще има право да покаже по 1 свой ход. 

За съдия е поканен треньорът на Вики Радева GM Александър Делчев, който е дългогодишен национален състезател. Той е и собственик на специализирания шахматен портал- Chessbomb и изрази огромно желание да предава партиите на живо в реално време. Сайта годишно се посещава от над 17 милиона души по света и досега е предавал всички най-известни шахматни двубои, турнири и първенства от всяка точка на земното кълбо.

Снимка: Архив

СМ