22
Пон, Юли
41 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

ViВиктория Радева грабна и бронзов медал в блица

Виктория Радева, чийто корени са от с. Сладун, успя да спечели златото на Световното първенство по ускорен шах, провело се в Кавала (Гърция) на 15 юни. Нашето момиче взе титлата в категория до 13-годишна възраст, като завърши със 7, 5 точки от 9 възможни. Турнирът се игра на контрола от 15 минути плюс добавка 10 секунди на ход. Вики тръгна добре - направи 3 от 3 и в 4-тия кръг игра с Александра Оболенцева (Русия) - световната шампионка от Бразилия, където Радева бе втора. Вики обаче загуби и след това се нуждаехме от чудо - Оболенцева да отстъпи два пъти, сподели баща й Славей Радев.

И чудото стана, първо рускинята загуби от другата българка - Габриела Антова, а след това и от Нигар от Азербейджан, подчерта още той. Посвещавам тази титла на майка си, заяви пък самата Вики по време на награждаването.

Ден по-късно нашенчето успя да спечели още един медал на Световното. След титлата в ускорения шах, сега Вики грабна бронз в блица. Тя раздели второ-трето място с другата българка в надпреварата – Габриела Антова. Двете завършиха със 7 точки от 9 възможни и с абсолютно равни показатели. Но поради факта, че Антова е играла 5 пъти с черни фигури, а Вики 4 пъти, среброто отиде при Габриела. Световна шампионка в тази категория изненадващо стана Яна Спиридонова от Русия със 7, 5 точки.

На 17 юни в Кавала стартира европейското първенство по класически шах, където Вики отново ще се бори за шампионска титла.

Диляна ЦВЕТКОВА