22
Пон, Юли
41 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Виктория Радева завърши реми и със световния шампион Анатолий Карпов

13-годишната надежда в шахмата Виктория Радева матира 9-кратната шампионка на България и европейска шампионка за ветерани Маргарита Войска. Двете се надиграваха по време на Държавното първенство в Козлодуй. Вики показа блестяща игра и срази своята именита съперничка с 34 хода върху черно – бялата дъска.

Интересното е, че Виктория е със сладунски корени, за което „Старият мост“ писа още през 2012 г. От свиленградското село е баща й Славей Радев. Като ученик съм ходил всяко лято в Сладун при баба ми Вангела и дядо ми Сотир, там съм прекарвал ваканциите, сподели пред „Старият мост“ 46-годишният мъж. Баща му Желязко още на млади години отишъл да живее в Пловдив. Имам роднини и в Свиленград, а в Щит живее леля ми Василка, добави Славей Радев, който пази хубави спомени от прекараните в Сладун ученически ваканции. Баба му и дядо му са починали преди около 23 години. Освен Виктория, той има още една дъщеря Стела, която е на 3, 5 години. Семейството живее в Пловдив.

Вики е сред най-големите таланти на родния шахмат и неслучайно я наричат детето чудо. Тя е петкратна републиканска шампионка, като на последното първенство не даде нито една игра на опонентките си и спечели със 7 на 7. През 2013 г. участва на световното, провело се в Обединените Арабски емирства. Само половин точка не й достигна, за да се окичи с медал. 2011 г. в Бразилия пък стана световна вицешампионка. Постоянно печели детско – юношеските турнири, сподели баща й. За втори път получава приза „Търновска царица“, след като се класира първа при момичета до 14 години с актив от 5, 5 точки от 7 възможни.

Вики бе от 25-те избрани от родната федерация да научи тънкости в шаха лично от световния шампион Анатолий Карпов. Преди броени дни тя приключи обучението си и бе сред тримата, които направиха реми със световния шампион. Благодарение на това Виктория получи изключителната възможност да покаже своите игрови умения и на престижен турнир в руския град Санкт Петербург. Надпреварата ще се проведе от 1-ви до 10-и август т. г.

Диляна ЦВЕТКОВА