17
Пон, Юни
27 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Стефан Шомов е легитимният председател на клуба

Сегашният управителен съвет на Шахматен клуб „Свиленград“ е избран на незаконосъобразно и опорочено общо събрание, постанови Пловдивският апелативен съд. В открито заседание на 7 октомври т. г. тричленен състав отмени решенията, с които на 28 септември м. г. бяха освободени тогавашните членове на УС начело със Стефан Шомов и бе избрано ново ръководство, както и нов контролен съвет.

Предишната управа на сдружението е атакувала в съда тези решения с аргументи, че в общото събрание са участвали лица, които не са негови членове. Хасковският окръжен съд обаче вписва новото ръководство и не приема тезата за незаконосъобразнст на събранието. Апелативните съдии обаче са на друго становище. След анализ на представените факти те установяват, че само 6-има от 20-те подписали молбата за свикване на общо събрание са членове на клуба, а едва двама от тях са с платен членски внос. По този начин не е изпълнено задължителното условие искането за свикване на извънредно общо събрание да бъде подписано от 1/3 от членовете, които по списък са 24. Това прави форума, както и всички негови решения незаконосъобразни.

Както „Старият мост“ писа, през септември м. г. се развихри скандал в свиленградския шахматен клуб. Напрежението ескалира на събрание в бившата Жанова аптека, което преминало в присъствието на частни охранители и полицаи, повикани, за да тушират страстите. На практика били проведени две събрания в една и съща зала. В единия й край са заседавали привържениците на дотогавашното ръководство на шахматния клуб с председател Стефан Шомов. В същото време, но в другата част на залата се провело друго събрание. На него са присъствали 18 души. Те са избрали за свой председател Янко Бозев, за членове на Управителния съвет Малек Хусеин, Ганчо Пейков и Георги Караславов и Манол Янчев за секретар. Избран е бил и Контролен съвет с председател Живко Великов и членове адвокат Атанас Георгиев и Димитър Георгиев. Именно тези решения отмениха пловдивските магистрати.

Този септември Янко Бозев се оттегли от поста по здравословни причини и за негов наследник бе посочен Георги Станев. Легитимният председател на клуба обаче, както постанови съдът, е Стефан Шомов. Решението може да бъде обжалвано в Касационния съд, но шансовете за обрат, според юристи, са минимални.

СМ