22
Сря, Май
21 Нови статии

Колоездене
Инструменти
Шрифт

От следващата година свиленградчанинът ще се състезава за „Delko Marseille“

В нов етап от своята кариера на спортист ще премине Николай Михайлов от началото на 2018 г. Нашето момче подписа едногодишен договор с водещия френски колоездачен клуб - „Delko Marseille“. Досега Ники се състезава за полския „CCC Sprandi Polkowice“, с който постигна отлични резултати. През 2015 г. стана първият българин, участвал и завършил Обиколката на Италия, второто най-силно състезание в света след Тур дьо Франс. Същата година бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Свиленград. То му бе отредено заради приноса за прослава на родния град и изключителни постижения в областта на спорта. Година по-късно пък спечели Обиколката на Сибиу, част от календара на Европейския тур. Николай Михайлов замина за чужбина след навършване на пълнолетие. Първоначално 5 години се състезава във Франция. След това получи предложение от Полша и се включи в „CCC Sprandi Polkowice“, където изкара още 5 години. Ето какво каза той в специално интервю за читателите на в. „Старият мост“:

- Ники, подписа договор с известен френски клуб. Кога се включваш в отбора?

- Мога вече официално да се похваля, че подписах едногодишен договор с френския проконтинентален отбор „Delko Marseille“. Новият ми договор влиза в сила от 1-ви януари 2018г.

- С фанелката на „CCC Sprandi Polkowice“ имаше много успехи и беше един от водещите колоездачи в клуба. Защо реши да се преместиш?

- Реших да прекратя с „CCC Sprandi Polkowice“, защото вече се чувствам изчерпан в този отбор. Натрупах голям опит, участвах през последните години в едни от най-големите състезания. Дойде моментът, в който имам нужда от смяна и нова мотивация.

- Как стана трансферът?

- Трансферът стана главно благодарение на Христо Зайков, който ме изгради като състезател в най-ранна възраст. В момента е един от спортните директори във френския отбор. Той преговаряше за мен още от миналата година. Благодарение на него ще имам възможността да продължа професионалната си кариера в поредния престижен клуб.

- Френският отбор по-престижен ли е от полския?

- И двата са от една и съща категория - проконтинентална. От френския обаче ми предложиха по-добри условия, а и състезателната ми програма ще е много по-различна от досегашната. Ще имам повече стартове на високо ниво, което ще ми даде нова мотивация.

- Като цяло какви са успехите ти тази година?

- Този сезон се оказа много несполучлив. В края на април в Обиколката на Хърватия паднах и се контузих много лошо. Случи се 10 дни преди Обиколката на Италия, за която се готвих и бях предвиден. Наложи се да прекъсна цял месец тренировки, като 2 седмици се предвижвах с инвалидна количка и патерици. През този период изгубих всички качества и формата, която бях градил 6 месеца. Въпреки това в края на юни успях да взема отново републиканската титла с помощта на моя голям приятел и бивш съотборник Радослав Константинов.

- Кое е най-голямото ти постижение досега?

- Победата ми на Sibiu Tour миналата година, както и 12-о място на етап от Обиколката на Полша, 20-о на един от етапите на Обиколката на Италия. 3 пъти съм ставал републикански шампион.

- В предишно наше интервю сподели, че една от големите ти мечти е да участваш в Тур дьо Франс. Сега, след като подписа с френски отбор, по-близо ли си до сбъдването й?

- Една от моите мечти наистина е участие в най-пристижното състезание - Тур Дьо Франс. Това може да стане реалност поради факта, че бъдещият ми отбор е френски и очаква покана от организаторите следващата година. Очаква ме една напълно нова и изпълнена с предизвикателства година. Надявам се да съм здрав и с малко повече късмет да постигна добро класиране.

- Спомена, че започваш един нов етап от твоята кариера на състезател. Какви са амбициите ти?

- Да бъда един от основните състезатели на отбора. Ще трябва здраво да поработя тази зима. Ако отборът бъде поканен на Тур дьо Франс, главната ми цел ще е да съм сред състезателите в Обиколката.

На снимката: Христо Зайков и Николай Михайлов

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА