21
Вт, Май
22 Нови статии

Колоездене
Инструменти
Шрифт

Иван Христов завоюва 4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала

Държавен личен и отборен шампионат на писта за юноши младша възраст се проведе в София на 17 и 18 юни. В него се включиха колоездачи от цяла България до 16-годишна възраст.

Участие в престижната надпревара взе и свиленградчанинът Иван Христов. Той се състезава за тима на „Несебър-Дием спорт“. Благодарение на отличното си представяне, нашето момче се окичи със сребърен медал в дисциплината „Омниум“, което го прави вицешампион на България на писта. За тези, които не са запознати, в „Омниум“ се събират точките от всички дисциплини и победител е състезателят с най-голям сбор. Омниумът определя най-многостранният колоездач на писта, тъй като включва както спринтови дисциплини, така и такива за издържливост. Колоездачите трябва да могат да са конкурентни във всички дисциплини, за да завършат на челните места.

Още с шест медала се окичи Иван Христов. В индивидуалните дисциплини той има два златни - „2 000 м индивидуално преследване“ и „Издръжливост по точки“, както и бронзов в „Спринт бързина“. В отборните дисциплини нашето момче спечели две първи места - „Отборен спринт“ и „Омниум“, както и трето място в „3000 метра отборно преследване“.

Най-интересното е, че силната страна на свиленградчанина е колоездене на шосе. Първоначално той нямал намерение да участва в шампионата на писта, но решил да се пробва, като не влагал никакви надежди за медал. Тъй като през първия ден на състезанието валяло дъжд и пистата трябвало да изсъхне, седемте отличия Иван Христов спечелил само за ден.

Впрочем, 16-годишният колоездач се занимава с този спорт от 3 клас. Записал го негов съученик. Преди това преминах през всички възможни спортове, които имаше в Свиленград, но нито един от тях не ме грабна, споделя Иван. Човекът, който открил потенциала му и го изградил като състезател, бил Димитър Пастърманджиев. Иван Христов донесе доста медали на свиленградския „Евроойл“. От „Несебър-Дием спорт“ обаче му предложили по-добри условия и от миналата година той върти педали за морския клуб. През повечето време се подготвя сам, но ходи и на лагери с несебърския тим.

Освен че е добър спортист Иван Христов е и отличен ученик. Тази година е в 9 клас, като учи „Туризъм“ в ПГССИ „Христо Ботев“-Свиленград. „В момента ме влече повече колоезденето, но знам, че то е до време. Затова държа много и на учението. Правя всичко възможно да съчетавам двете неща и да завърша образованието си с отличен“, споделя свиленградчанинът, който свири и на китара. Той има влечение и към книгите, като в училище се записал в клуба по литературно четене.

Следващото му състезание ще е на 1 и 2 юли в Сърбия. След това Иван ще се включи в Държавен личен и отборен шампионат на шосе, който ще се проведе на 8 и 9 юли в Сливен. Там той се надява да се представи толкова достойно, колкото и на пистата. Въпреки това споделя, че за него медалите са нещо материално и сами по себе си нямат стойност. „Спомените, които ми носят медалите, са ми най-скъпи. Още като ги погледна и преживявам тръпката от цялото състезание отново и отново. Това няма как да се опише с думи. Пожелавам на всеки да го изпита“, заяви Иван. На 22 и 23 юли пък той заминава на Европейското в Унгария.

Диляна ЦВЕТКОВА