17
Сря, Апр
25 Нови статии

Колоездене
Инструменти
Шрифт

Станимир Чолаков ще върти педали за „Trevigiani Unieuro“

Колоездачът Станимир Чолаков, който е от свиленградското село Пъстрогор, подписа договор с престижен италиански клуб. „Trevigiani Unieuro“, за който ще се състезава нашето момче, е със статут „Континентал“. Това означава, че Станимир ще има възможност да участва в най-елитните надпревари в Европа и света. Според специалистите успехът му трябва да е гордост не само за Свиленград, но и за цяла България.

Тази седмица той е на първото си състезание с клуба, което се провежда в Аржентина от 24 до 29 януари. Надпреварата е от най-висока категория и е една от най-престижните в Южна Америка. В нея участват 25 от най-силните отбори в света - 5 Pro Tour, както и националните отбори на Италия, Боливия, Аржентина, Мексико и Уругвай. Новосформираният Pro Tour отбор на Bahrein Merida също се състезава начело с голямата си звезда и победител в Tour de France, Giro di Italia и Vuelta Espania - Винченцо Нибали. Личат още имената на звездите Том Бонен, Дамиано Кунего, Бауки Молема, Руй Коща, Филипо Позато и Елиа Вивиани. Състезанието е разделено на 7 етапа, като третият от тях е индивидуално бягане по часовник. Досега Станимир Чолаков се представя отлично и е в основната схема. Той записа много добри класирания в края на миналия сезон в Китай, което също е голям успех.

Станимир Чолаков е роден на 17 декември 1991 г. Професионално с колоездене се занимава от 2005 г. насам, като през миналата година стана трети на републиканското първенство. „Открих колоезденето, когато бях в 7 клас. Първото ми състезание беше пробно – 5 км, завърших сред последните деца. Резултатът много ме обезкуражи. След усилени тренировки обаче нещата взеха да се получават“, сподели Чолаков.

Диляна ЦВЕТКОВА