23
Вт, Юли
40 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

Стефан Милушев плати задълженията на клуба към НОИ и НАП

В патова ситуация изпадна футболният клуб Свиленград 1921. Отборът не получи лиценз от БФС за предстоящото първенство. Не се знае обаче дали липсата на разрешително няма да се окаже в един момент по-добрият вариант за изпадналия в сериозно финансово затруднение местен тим.

На всичкото отгоре Свиленград 1921 продължава да е без ръководство, след като преди четири месеца и половина президентът Стефан Милушев и управителният съвет подадоха оставка.

Свиленградският футболен отбор попадна в списъка на Лицензионната комисия на БФС заедно с други 7 клуба, които не получиха лиценз. Формалната причина за това са натрупаните дългове към НОИ и НАП. Бизнесменът Стефан Милушев, който на книга все още се води действащ президент на клуба, обаче веднага е покрил всички изискуеми задължения на дружеството към НОИ и НАП в размер на общо около 19 000 лева. „Исках да изляза с чест от тази ситуация, аз обещах пред „Старият мост“, че ще изчистя осигуровките – заяви Милушев, потърсен за коментар. - В рамките на 7-дневния срок подадохме жалба до Апелативната и Лицензионната комисии но БФС. Първо с НАП имахме договор за разсрочване, но като видяхме, че нещата няма да бъдат отчетени, платих нацяло задълженията. Говореше се, че ние целим да изплатим тези задължения, за да можем да продадем лиценза на Ботев /Пловдив/, което въобще не отговаря на истината. Според мен има голямо нежелание на част от хората в Свиленград отборът да играе в „Б“ група, понеже няма финансово обезпечение. Те смятат, че е по-добре клубът да остане без лиценз и да отпадне във „В“ група, тъй като ако се даде лиценз, не се намерят средства и се откаже, трябва да изпадне в „А“ окръжна“, поясни Стефан Милушев който от два месеца подкрепя финансово новака в елита Видима /Раковски/.

„Нямаме писмо, че ни отказват лиценз по принцип – заяви пък Антон Пенчев, упълномощен от Милушев да го представлява до избирането на ново ръководство. - Проблемът за мен е не толкова лицензът, колкото изборът на президент и управителен съвет и дали изобщо някой ще поиска да се хване. Това трябва да стане до 10 дни. Новото ръководство ще трябва да реши дали ще се намерят средства да играем в „Б“ група. Само на субсидии от общината не може да се разчита. Всъщност, от БФС знаят, че нямаме де факто действащо ръководство и са си оставили вратичка: ако примерно изчакат избора на това ръководство и ни дадат лиценз, пък ние нямаме пари и откажем „Б“ група, отиваме в селската група. Ако пък ни откажат лиценз - отиваме във „В“ група. В момента не знаем кой вариант ще ни устройва.

Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов не пожела да коментира така създалата се ситуация и перспективите пред отбора. На брифинг, даден в сряда, той отклони въпрос за бъдещето на футбола в общината с думите: „Нито съм президент, нито съм в управителния съвет.“ Само преди три месеца обаче градоначалникът се ангажира пряко с осигуряването на средства за ФК Свиленград 1921, след като Стефан Милушев хвърли оставка. На нарочна пресконференция в началото на март Манолов се обърна към футболистите: „Задачата на общинското ръководство е да разплати вашите осигуровки, които не са платени, и всичко необходимо за възнаграждение на вашия труд, да бъде осигурено. Вие трябва да бъдете хора, чийто труд е възнаграден“. На въпрос откъде ще бъдат осигурени средствата, след като бюджетът на общината вече е приет, градоначалникът отговори: „След като казвам, че ще бъдат осигурени средствата, те ще бъдат осигурени, така както са били осигурявани винаги, когато съм се занимавал индиректно с тези неща“.

Стефка КОЛЕВА