22
Сря, Май
21 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

Президентът Стефан Милушев и наставникът Румен Стоянов хвърлиха кърпата, с тях си тръгват със сигурност и 5 футболисти. Стоян Узунов извежда отбора в събота срещу Дунав /Русе/

Футболният клуб Свиленград 1921 се разпадна три дни преди началото на пролетния полусезон в Източна Б група, където „граничарите“ зимуваха на десето място. В четвъртък президентът Стефан Милушев и наставникът Румен Стоянов хвърлиха кърпата и си тръгнаха. Всъщност още след контролата с ЦСКА Милушев обявил решението си да подаде оставка, но от клуба все се надявали да размисли.

Двамата за втори път напускат тима на южняците. През 2007 година собственикът на веригата „Зора“ Стефан Милушев си тръгна, като за основна причина посочи това, че не е получил определен парцел от кмета на общината Георги Манолов. С него си замина и Стоянов, който вкара тогава Свиленград 1921 във Втора дивизия. Двамата се завърнаха миналата година.

Оставки заедно с президента и треньора сега подадоха и вицепрезидентът Димитър Делибозов и членът на управителния съвет Николай Митрев. Отива си и помощник-треньорът Християн Толочик. Засега със сигурност напускат и петима футболисти - Тошко Христов, Димитър Везалов, Димитър Андонов, Мишо Неделчев и Христо Петров.  ''В шок съм, сега си търся отбор, но нищо чудно само да тренирам'', заяви железният защитник Димитър Везалов. Източник на „Старият мост“ издаде, че преди месец интерес към него е имало от варненския Спартак, но кризата при ''соколите'' го накарала да се откаже. Още същия ден пък стана ясно, че Митко Андонов вече си е уредил трансфер и ще играе в Миньор /Раднево/. 50 на 50 са шансовете в Свиленград да остане Никола Минков.  Футболистът имал приятелка тук и се колебаел силно дали да последва колегите си. Не е изключено и вратарят Николай Банков да събере куфарите си. Според запознати бройката на напусналите може да нарасне до 10-12 играчи, тъй като в момента са им гарантирани само храната и хотелът, които се плащат от бюджета на общината. Пари за заплати и премии обаче няма гарантирани.

Именно проблемът с финансирането е основна причина отборът да се разтури. Според запознати Милушев останал сам да го издържа, бизнесмените от града се отдръпнали и не давали пари. Не получил друга подкрепа освен 5 000 лв. вместо обещаните 30 бона от члена на УС Николай Митрев, който държи в Свиленград Общинска застрахователна компания и има сериозни бизнес интереси в Свиленград. По думи на Милушев кметът Манолов потърсил спонсорство и от турския хазартен бос Суди Озкан, но тази година той не откликнал на призива на градоначалника. Така президентът решил, че по-добре сега да хвърли кърпата, отколкото да задържа футболистите и те да не могат евентуално да използват трансферния прозорец. Според запознати обаче не само финансовото бреме, а и междуличностни отношения са причина Милушев да се откаже. Седмица преди разпадането на отбора Стефан Милушев обясни пред сътрудника на „Старият мост“ Велко Велев  в София, че нещо ''скърца'' и не върви. Преди месец кметът Георги Манолов троснато казал на играчите: Нямате пари да си платите глобите, ще ми ходите в Анталия, твърди Велко. След този разговор подготовката на тима в турския курорт пропадна.

Помощник-треньорът Стоян Узунов най-вероятно ще изведе Свиленград 1921 в събота срещу Дунав /Русе/. Той е единственият тук, който има лиценз за старши треньор в Б група. Възможно е Узунов да остане наставник на тима, но според наредбите на БФС при всички положения ще му трябва правоспособен помощник. „Разбирам тежката ситуация и съм готов да ръководя отбора срещу Дунав. - заяви пред „Старият мост“ Узунов. - Няма да откажа да стана и старши треньор, но това не зависи от мен.“

Екип на „Старият мост“