17
Пон, Юни
27 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Вода от р. Марица в подножието на Стария мост в Свиленград бе изсипана в „реката на приобщаването“ по време на официалното откриване на най-голямото спортно приобщаващо събитие – Световните летни игри на Спешъл Олимпикс. Водата бе занесена от лекоатлетът от Любимец, който е единадесетокласник в свиленградския Център за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“, Стелиян Гюзелев. Както вече писахме той е част от отбора на България по лека атлетика.

Церемонията по откриването на Спешъл Олимпикс е плод на двугодишна подготовка и по време на спектакъла бе отпразнувано приобщаването „не само в спорта, но и във всеки аспект на живота в синхрон с мотото на Игрите #Непобедими Заедно“, каза Свен Сьорен Байер, артистичен директор. Тя започна с парад на всички делегации.

По време на парада, атлетът Виктор Христов от отбора по конна езда изсипа в "реката на приобщаването" водата, която донесоха атлетите Антония Димитрова от залива на Бургас (отбор по боче), Николай Пейчовски (отбор по боче) от езерото Кайлъка, Плевен, Гюлезар Ташева (отбор по хокей на трева) от пловдивска Марица и Стелиян Гюзелев (отбор по лека атлетика) от подножието на Стария мост в Свиленград.

След приветствието от Тимъти Шрайвър, председател на Спешъл Олимпикс Интернешънъл и син на основателя на движението Юенис Кенеди Шрайвър, бе развято знамето на Спешъл Олимпикс под съпровода на песента “Go the Distance”, изпълнена от Александър Клаус и Сабрине Векерлин. В програмата бяха включени театрално представление, концерт на виолончело и пиано, изпълнение на хор от 70 човека и разбира се, клетвата на Спешъл Олимпикс, без която не започва нито едно спортно събитие.

Игрите бяха официално открити от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. След поздравленията от официални лица и представители бе запален и огънят на надеждата. Той бе запален в Атина, Гърция, и премина през всички градове-домакини в Германия. Oгънят пристигна на 17 юни в Берлин за едно последно шествие през града, преди да пристигне на Олимпийския стадион. Атлетите на Спешъл Олимпикс България го носиха през град Кил, където се проведе подготвителен спортен лагер в периода 12-15 юни 2023.

В края на церемонията по откриването бе изпълнена песента на Игрите “Are You ready” от норвежкото дуо „Madcon“ и 700 танцьора от германската спортна асоциация по танци. Накрая пищна заря озари небето.

В периода 17 – 25 юни Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието. В рамките на игрите за пръв път се проведежда Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Форумът ще се проведе на 17-18 юни в Търговския център в Берлин.

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове.

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян, Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.