27
Пон, Май
19 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

На 22 април, съботата след Великден, в 10:00 ч. ще се проведе планински маратон “Мезек рън” от село Мезек до вр. Шейновец и обратно.

Заявили са участие много ентусиасти на планинското бягане от цялата страна, между които бегачи с призови места в “Пирин рън”, “Персенк ултра” и “Витоша 100” и преминали “Ком-Емине”. Отделен мини маратон с дължина 5 км ще има 30 минути след старта на основния. Участието е безплатно. 

Целта е да се популяризират забележителностите в района на с. Мезек и туризмът по екопътеките в региона. Маршрутът е по пресечена местност до вр. Шейновец и обратно до старта в центъра на селото, като преминава покрай Мезешката крепост, Куртуленската гробница под вр. Шейновец, както и слабо известния на свиленградчани тракийски култов паметник със скални ниши Крали Марков камък (наречен още Пробитата скала). Маршрутът минава през причудливи скални образувания като “Финката” и “Двете арки”. 

Разстоянието е малко над 21 км, точно наполовина на олимпийското разстояние, затова надпреварата е в клас “планински полумаратон” или както се изразява инициаторът Огнян Христонев: “Тая година полумаратон, догодина цял!” Огнян Христонев е от с. Мезек, където живее със семейството си след реновиране на наследствената къща на дядо си. През годините е участвал многократно в най-известните планински маратони в България, а през 2018 организира бягането “Маратон за Пирин” от Свиленград през Пирин до София, за който „Старият мост“ писа. 

Другият организатор на събитието е НЧ “Изгрев 1921” - с. Мезек, което осигури финансиране чрез проект пред Община Свиленград. Читалището от своя страна е представлявано от Вяра Петрова и в нейно лице Огнян намира конструктивен партньор в организацията още от самото начало. 

Организирани са доброволци от Свиленград и Мезек за подкрепителни пунктове, маркиране на трасето и за поемане на потока от участници и зрители, които се очаква да пристигнат. Организаторите са отворени за ентусиасти, които да помагат, предвид мащаба на проявата. Не отказват и спонсори, за предпочитане от местния бизнес. 

Линк към официалната страница на събитието https://www.facebook.com/ Mezekrun