18
Чет, Апр
26 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

10 изявени състезатели спечелиха приза “Спортист на годината” в Свиленград. Наградите им бяха връчени по време на традиционния бал, който се проведе за шестнадесети път. На 14 декември с парични награди и грамоти бяха удостоени всички треньори на спортните клубове в общината, в които тренират над 800 деца – волейбол, бокс, футбол, борба, бадминтон, шахмат, спортни танци, колоездене, гимнастика, пожаро-приложен спорт, йога, тенис на корт, мажоретен спорт, хандбал, кик бокс. Изявите на децата са на всички нива – от регионални до държавни, балкански и световни първенства и състезания, на които завоюваха множество титли. Техните клубове са отличен пример за добра спортна подготовка и това безспорно е плод на неуморния труд на изключителните треньори и ръководители, част от които са завършили Националната спортна академия или са доказали се през годините състезатели.

По предложение на клубовете си бяха отличени – гимнастичката Миа Ташева, Иванина Иванова от спортен клуб по танци “Златните момичета”, бадминтонистката Магдалена Цветанова, тенисистката Рая Стайкова, Ана-Мария Пенева от спортен клуб “Изида”, хандбалистката Калина Стоянова, борецът Валентин Георгиев, колоездачът Филип Магалчев, Дамян Дамянов от шахметния ни клуб, кикбоксьорът Алекс Илиев. Те получиха своите награди – куфар, от кмета на Свиленград арх. Анастас Карчев с пожеланието да пътуват много по състезания и пълнят куфарите си с медали.

Миа Ташева тренира в спортен клуб по гимнастика ”Александър Фотев” от 2019 г. Тогава тя е само на 4 години и половина. Още от първите тренировки в залата прави впечатление със своите качества. Притежава воля и упоритост и това много ѝ помага при усвояването на нови, по-трудни упражнения. Със своята дисциплина успява много бързо да достигне ниво за състезателна дейност. Първата надпревара за нея е едва на 5-годишна възраст. Тя се представя във възраст деца /5-7 год./. В началото на състезателната си дейност Миа се състезава за отборното класиране и със своите умения допринася за много доброто представяне на отбора. През тази година Миа продължава да се надгражда като един перспективен състезател и да показва, че има голям потенциал като бъдещ шампион. Пропусна първото състезание в град Пловдив, поради здравословни причини, но на следващото състезание от спортния календар на Българска федерация по гимнастика, а именно „Купа Република България” – град Варна, Миа се класира на осмо място в многобоя / от 123 състезателки/, а при индивидуалните състезатели е на пето място в отборната надпревара. През юли на Държавното първенство в София тя отново се представи отлично. Класира се на седмо място индивидуално в многобоя и отново бе сред първите осем деца на България от 143 участници в тази възраст. На държавното първенство Миа се класира с най-висока оценка на земна гимнастика, дисциплина, която се играе на уреда „квадрат”, който залата ни по гимнастика не притежава. Това е показателно, че тя притежава изключителна грациозност, прецизност и талант, който трябва да продължава да се развива. Преди по-малко от месец участва в последното за годината състезание – турнир „Седемте тепета” в град Пловдив, от където се завърна с четири медала: първо място – греда, второ място – многобой, пето място – земя и седмо място – прескок.

През годината бадминтонистката Магдалена Цветанова има 6 участия в националната верига по бадминтон. Спечелила е общо осем медала от участия - четири златни, два сребърни и два бронзови. Състезателката ни по бадминтон е класирана два пъти на първото място в дисциплината жени двойки - трето ниво, а по веднъж се нарежда на второ и трето място. Златен, сребърен и бронзов медал Маги печели в дисциплината жени единично четвърто ниво, а при смесени двойки четвърто ниво си извоюва златната първа позиция. Подобно на миналата година, през която Магдалена защитава спортната си висота като печели три златни, един сребърен и три бронзови медала, така и тази година за нея е ползотворна на успехи и извоювани много челни позиции и медали. Всичките тези спортни изпитания ѝ донесоха и призови места в ранглистата на националната верига по бадминтон на четвърто ниво: първо място при жени двойки, второ място при жени единично и второ място при смесени двойки.

Иванина Иванова е ученичка от 10-и клас в Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев”. От петгодишна тренира и се състезава за спортен клуб по танци „Златните момичета”. През 2022 година е носителка на четири отличия на Международно състезание в Гърция и Национално състезание „Пловдив-Опън”. През всички тези години участва в множество фестивали и конкурси, където завоюва престижни награди. Иванина е креативна, упорита, изобретателна и винаги може да се разчита на нея. Тя е голяма опора за своя ръководител, както и за съотборничките си. Всеотдайна е и безумно влюбена в танца.

За постигнати високи резултати през 2022 г. клуб „Изида – Свиленград” номинира една от състезателките, която е заслужила наградата с неуморен труд и дисциплина и това е Ана-Мария Пенева. Тя е отлична ученичка от Средно училище " Д-р Петър Берон" в 10-и клас. Ана-Мария се състезава за спортен клуб "Изида” вече осем години и доказва всеки път своята всеотдайност и помощ към отбора и треньорския състав. Нейното достойно представяне на Държавно първенство по йога в стил "асани" я класира на първото място. За останалите постижения и медали през годината тя допринася за мажоретния състав с много упоритост и постоянство.

Рая Стайкова е ученичка в ОУ „Иван Вазов” и член на Тенис клуб „Свиленград”. Малката участничка на 13-годишна възраст нарежда много отличия и победи в спортното си поприще. През календарната 2022 г. Рая участва в седем международни турнира, пет във възрастова група до 14 г. и два във възрастова група до 16 г., организирани от Tennis Europe като сред най-запомнящите й постижения са два полуфинала на сингъл и два финала на двойки. Тя участва в пет държавни турнира по тенис на корт, организирани от Българска Федерация по Тенис и две държавни отборни първенства за 14 и 16 г., в които благодарение на доброто си представяне отборите на тенис клуб „Свиленград“ печелят призови места в двете надпревари. Рая е национален състезател на България до 14 г. по тенис на корт.

Калина Стоянова тренира хандбал още от самото създаване на клуба в Свиленград. През тази година тя е избрана като попълнение на националния отбор по плажен хандбал до 16-годишна възраст. Също така участва в основния състав на Европейското първенство, провело се в Чехия, Прага. Калина печели заедно със своите съотборници редица титли и награди, за което клубът вярва, че тя ще представя и занапред Свиленград като спортен фаворит в дисциплината.

Валентин Георгиев е индивидуалната номинация на спортен клуб по борба “Христо Ставрев”. Той е член на клуба от две години. Състезателните му успехи са налице въпреки не дългата му тренировъчна дейност. На Държавен личен отборен шампионат в Горна Оряховица печели първо място в категория до 53 килограма. Първа позиция Валентин си извоюва и в народните борби, провели се тук в Свиленград и в село Стремци, а второ място заема в село Караманци. През декември на традиционния международен турнир в Димитровград Валентин печели сребърен медал.

Като отличен колоездач изминалата година е била за Филип Магалчев поле от победи и големи успехи. На младежки олимпийски игри в Словения се е класирал на 49-о място. А в Чехия е завоювал шесто място на Международно състезание. През годината Магалчев се състезава за много купи от календара на Българска федерация по колоездене, като печели първо място на купа „Свиленград”, купа „Долчини” и купа „Обзор”. Също така се нарежда на второ място за купа „Петрич”, купа „Пазарджик”, купа „Камен Станчев”, купа „Стара Загора” и купа „Шипка”. В състезанието изкачване на Витоша, Филип се здрависва отново с първото място. Освен първи и втори класирания колоездачът печели и много други челни позиции в различни надпревари.

Коментар на автора: Незнайно защо тук от клуба не бе издигната и кандидатурата за спортист на годината на друг наш талантлив колоездач – Павлин Льондев. В никакъв случай не омаловажавам таланта и отличното представяне на Филип Магалчев, но безспорно през годината Павлин имаше много тежки състезания, на които завоюва първите места. През 2022 г. той има спечелени 24 медала, като няма нито едно изгубено състезание и е на първо място в ранглистата за момчета старша възраст с 1520 точки. Успехите му се разпростират и извън пределите на България като само 1 секунда го разделиха от първото място на престижното състезание в Германия Тур де Берлин. След състезанието лично президентът на немската федерацията отишъл при Павлин да го поздрави за таланта и майсторското каране. Успехите му го изкачват на първо място на почетната стълбичка на колоездач на годината при момчетата старша възраст, като разликата между него и вторият е почти 400 точки. Жалко е, когато вижадаш как талантливи състезатели, прославящи името на града ни остават недооценени. Години наред Павлин отказваше предложения от други клубове в България в името на родния си Свиленград. След наградите “Спортист на годината” той решава, че е дошло времето да помисли за себе си и приключва с местния клуб, като приема предложението на софийския “Долчини”. Пожелавам му успех, защото мястото на такива спортисти на неговото ниво е на върха.

Най-добри постижения от шахматния клуб има състезателят Дамян Дамянов, заради което е номиниран за индивидуалното си отличие. Дамян е роден през 2011 година, а с шахмат се занимава от 7- годишна възраст. Още осемгодишен той спечелва първия си турнир в Минерални бани за деца до 10 години и печели първо място от 54 състезатели от цялата страна. На 9 години печели втория си турнир за деца до 14 години в Харманли като става на първо място от 44 състезатели. През 2022 година спечелва третия и четвъртия си турнир за деца до 14 години, като отново печели първото място от 18 състезатели в град Харманли и първо място от 44 състезатели в град Раднево. Дамян е втори и в генералното класиране от 26 състезатели на турнира “Контур-Глобал“ през 2019 година за деца до 8 години. Печели два златни медала от откритите турнири на мемориала “Марин Станковски“. Две купи е спечелил от тристранните срещи с отборите на град Ивайловград и Харманли за купа „трети март“ в Свиленград. Победител е и от три години във всички детски общински турнири.

Алекс Илиев е номиниран от Спортен клуб по кикбокс “Тангра – 2008”. Той е ученик от 9 клас в Средно училище „Д-р Петър Берон“ и членува в клуба от вече 9 години. През 2022 година има завоювани десетки спортни постижения като някои от тях са: Шампион на Държавното първенство в град Шумен, стил лоукик при момчета 14-15 години; Второ място на Държавно първенство в град Варна, стил лоукик; Второ място на Световна купа в Истанбул; Второ място на Световна купа в Будапеща; Трето място на Международен турнир в град Козлодуй; Участие на Световно първенство за юноши в Италия.

 

Диляна ЦВЕТКОВА