17
Сря, Апр
25 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

За пръв път тук се проведоха схватки по Кореш

Над 100 състезатели от цялата страна взеха участие в народните борби по време на свиленградския панаир.

За пръв път тази година схватките се проведоха в два вида борба – традиционна и поясна -Кореш, като тепихът беше разположен на поляна до самия панаир.

В традиционните народни борби се включиха 80 пехливани, разпределени в 6 категории. При най-тежките златния медал и премия от 400 лв. взе Георги Ванчев от Хасково.

Победителят Георги Ванчев вляво

Свиленградчанинът Иван Ванев зае четвъртото място.

В кат. до 75 кг победител стана вицеевропейският шампион за миналата година Микяй Наим – Димитровград, който също бе възнаграден с 400 лв. В двубоите се включиха също деца и юноши.

Официалните лица с част от участниците в традиционните народни борби

След 4-часови схватки се премина към втория вид борба – поясна, по-известна като Кореш, която се провежда за пръв път тук. Участваха 22 състезатели отново от клубове в цялата страната.

Голямата награда – Купата на кмета, взе Здравко Стефанов от София, който стана първи в категорията до 90 кг. Призът му бе връчен лично от градоначалника на Свиленград арх. Анастас Карчев.

В категорията до и над 100 кг златния медал спечели Огнян Атанасов от София.

От името на Българската федерация по Кореш (БФК) специални плакети получиха кметът арх. Анастас Карчев, зам.-кметът Анелия Георгиева, д-р Димитър Ермов и Карчо Карчев, който е секретар на БФК.

Карчо Карчев и Анелия Георгиева сред наградените с почетен плакет

Те им се връчиха за принос във възраждането и утвърждаването на родовата културна традиция поясната борба Кореш, като част от българското нематериално културно наследство.

Схватките на тепиха бяха ръководени от свиленградчанина Милен Георгиев, който работи като съдия към БФК.

 СМ